Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, 21 Απριλίου 2022, ημέρα κατά την οποία το πρωί τελείται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε, ανέγνωσε το Ιερό Ευαγγέλιο και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Νεοφύτου Ανθουπόλεως.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο μυστήριο των μυστηρίων που είναι η Θεία Ευχαριστία. « Η Θεία Ευχαριστία είναι μυστήριο κατεξοχήν επαναλαμβανόμενο και θεμελιωμένο στα λόγια του Χριστού κατά τον Μυστικό Δείπνο. Είναι το κορυφαίο μυστήριο της κοινωνίας και της σύναξης, το οποίο συνάγει τις διαιρεμένες υπάρξεις των ανθρώπων και τις ενώνει με τον Θεό.

Η θεία Ευχαριστία είναι η λειτουργική ανάμνηση της πρώτης εκείνης τραπέζης του μυστικού Δείπνου, αλλά και όλων όσων ο Κύριος έχει κάνει από την αρχή της δημιουργίας προς χάρη του ανθρωπίνου γένους. Με τη θεία Ευχαριστία ιερουργούμε αυτό ακριβώς, που ιερούργησε ο Δεσπότης Χριστός. Προσφέρουμε την Αγία αναφορά ανάμνησιν ποιούμενοι του θανάτου και της Αναστάσεως Αυτού».

«Τοῦτο ποιεῖτε εἰς τήν ἐμήν ἀνάμνησιν· ὁσάκις γαρ ἄν ἐσθίετε τόν ἄρτον τοῦτον, καί τό ποτήριον τοῦτο πίνητε, τόν ἐμόν θάνατον καταγγέλλετε καί τήν ἐμήν ἀνάστασιν ὁμολογείτε».

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε στο τροπάριο που ψάλλεται αντί του Χερουβικού Ύμνου, «Τού Δείπνου σου του μυστικού». Τελος, παρότρυνε στο εκκλησίασμα πως «κάθε φορά που πλησιάζουμε το Άγιο Ποτήριο, να είμαστε έτοιμοι, να είμαστε καθαροί εσωτερικά, ψυχικά και πνευματικά».

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A