Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε την Μεγάλη Τρίτη εσπέρας (Όρθρος Μεγάλης Τετάρτης) η ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πάνω Λακατάεμιας, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στο τροπάριο της Κασσιανής, το οποίο ψάλλεται το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Αναφέρθηκε επιγραμματικά στον οσιακό βίο της Αγίας Κασσιανής, η οποία εορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Στη συνέχεια, ανέλυσε ένα στίχο από το τροπάριο “Ἁμαρτιῶν μου τὰ πλήθη, καὶ κριμάτων σου ἀβύσσους, τίς ἐξιχνιάσει, ψυχοσῶστα Σωτήρ μου;”.

Ο Πανιερώτατος εστίασε στην αντίθεση αυτή της αμαρτωλότητας του ανθρώπου και της άπειρης αγιότητας του Χριστο, η οποία πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να μας οδηγήσει στην αληθινή μετάνοια, η οποία αποτελεί την ηρωικότερη πράξη του κόσμου.

“Ας σταθούμε σε 3 πράγματα.  Το πρώτο είναι αυτούσιο το σύνολο του αριστουργήματος, του υπέροχου ποιήματος της Αγίας Κασσιανής. Το δεύτερο είναι το πανανθρώπινο θλιβερό γεγονός της αμαρτίας. Το τρίτο είναι το πανευφρόσυνο γεγονός της μετάνοιας και της αφέσεως των αμαρτιών.

Φαίνεται καθαρά ότι η Κασσιανή εμπνεύστηκε το Ιδιόμελο αυτό τροπάριο από τα λόγια των Ευαγγελιστών, που αναφέρονται σστην ανώνυμη αμαρτωλή γυναίκα, τη μοιχαλίδα, που ο Χριστός έσωσε από βέβαιο λιθοβολισμό του έξαλλου πλήθους των Φαρισαίων για το ηθικό της παράπτωμα, με εκείνα τα λόγια Του: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω επ’ αυτήν».

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους Καλή Ανάσταση και ας αποτελέσει παράδειγμα για τον καθένα μας η σημερινή γυναίκα, η οποία είναι το προβαλλόμενο πρόσωπο στην σημερινή υμνωδία, η οποία μετανόησε για την προτέρα κατάσταση που ζούσε.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A