Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Την Μεγάλη Τρίτη το πρωί, 19 Απριλίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά την ακολουθία της Προηγιασμένης Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Φικάρδου.

Τη Λειτουργία τέλεσε ο Εφημέριος της Μονής, πατήρ Σαμουήλ, μαζί με τους Ιεροδιακόνους Αρσένιο και Ησαΐα.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού, ο Πανιερώτατος ομίλησε στο εκκλησίασμα. Αρχικά, επεξήγησε τί είναι η Προηγιασμένη και πώς εγκαταβίωσε μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

«Η Εκκλησία μας καθόρισε όλες τις Τετάρτες και Παρασκευὲς της Μεγάλης Τεσσαρακοστὴς να τελείται η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Κατὰ τη Λειτουργίᾳ αυτή δεν τελείται Θυσίᾳ, δεν γίνεται δηλαδὴ μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Τα Τίμια Δώρα, ο Άρτος και ο Οίνος προαγιάσθηκαν (γι’ αυτὸ και λέγεται Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων) κατὰ την προηγηθείσα θεία Λειτουργία της Κυριακής, είναι πλέον Σώμα και Αίμα Χριστού, και προσφέρονται προς μεταλήψη στους πιστούς». Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην παραβολή των δέκα παρθένων. «Ο ερχομός της βασιλείας του Θεού θα είναι όμοιος με ό,τι έγινε με τις δέκα παρθένες, που πήραν τα λυχνάρια τους και βγήκαν να προϋπαντήσουν το νυμφίο. Οι πέντε συνετές πήραν μαζί τους λάδι στα δοχεία τους ενώ οι άλλες πέντε όχι. Επειδή, ο Νυμφίος αργοπορούσε, νύσταξαν και αποκοιμήθηκαν. Ακούστηκε κατά τα μεσάνυκτα φωνή να λέει έρχεται ο νυμφίος και βγείτε να τον προϋπαντήσετε. Σηκώθηκαν και τακτοποίησαν όλες τα λυχνάρια τους. Τότε οι πέντε, που δεν είχαν σοβαρότητα και ετοιμότητα, είπαν στις συνετές να τους δώσουν λάδι, γιατί τα λυχνάρια τους σβήνουν. Δεν μπορούσαν να τους δώσουν όμως, γιατί θα έσβηναν τα δικά τους λυχνάρια. Ξεκίνησαν οι πέντε να πάνε να αγοράσουν από τους πωλητές.  Ενώ πήγαιναν να αγοράσουν, ήρθε ο νυμφίος. Οι συνετές μπήκαν μαζί του στην γιορτή του νυμφίου και η πόρτα έκλεισε. Όταν έφτασαν αργοπορημένες και ζήτησαν από τον Κύριο να ανοίξει την πόρτα, Τους είπε δεν σας γνωρίζω».

Τέλος, ο Πανιερώτατος ευχήθηκε Καλή Ανάσταση στην αδελφότητα της Μονής και κάλεσε τις αδελφές να καλλιεργούν τις αρετές του Αγίου Πνεύματος μέσα από την υπακοή, την ταπείνωση, τα διάφορα διακονήματα και τις ακολουθίες, ώστε να βρει αναμμένο το λυχνάρι ο Χριστός εκείνη την μεγάλη Ημέρα της Κρίσεως.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A