Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Σαν μεγάλο δείπνο περιγράφεται στη σημερινή ευαγγελική παραβολή η Βασιλεία των Ουρανών. Δείπνο που ετοίμασε γενναιόδωρα ο οικοδεσπότης , ο Πανάγαθος Θεός. Και όταν όλα ήταν έτοιμα, έστειλε τον υπηρέτη του να πει στους προσκεκλημένους να έλθουν.

Η στάση, όμως, των προσκεκλημένων ήταν αρνητική και αδικαιολόγητη. Το χωράφι, τα πέντε ζεύγη των βοδιών, η οικογένεια, είναι προφάσεις που προβάλλουν, για να καταλήξουν όλοι στην ίδια απάντηση. «Σε παρακαλώ μη με λογαριάζεις, δεν μπορώ να έλθω».

Η Βασιλεία του Θεού, που περιγράφεται στη σημερινή ευαγγελική παραβολή, είναι η νέα ηθική τάξη πραγμάτων, που ήρθε να θεμελιώσει στη γη ο Κύριός μας. Είναι η εσωτερική μεταμόρφωση και πνευματική αναγέννηση των ανθρώπων και των κοινωνιών, αφού πρώτα βασιλεύσει στη ζωή μας το θέλημα και ο νόμος του Θεού. Γι’ αυτό η βασιλεία του Θεού είναι η βασιλεία της Αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στην πανανθρώπινη ζωή στη γη. Δεν είναι κάτι απομακρυσμένο και ακαθόριστο. Η βασιλεία του Θεού είναι μια ολοφάνερη πραγματικότητα που αρχίζει από αυτή τη ζωή και συνεχίζεται στην αιωνιότητα. Η βασιλεία των ουρανών είναι αυτή η ίδια η ζωή μας, αφού θα αγαπούμε περισσότερο τους ανθρώπους, χωρίς συμφέρον και υπολογισμούς και θα αγωνιζόμαστε για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον κόσμο.

Η Θεία Ευχαριστία είναι το πιο μεγάλο γεγονός, το πιο σπουδαίο δείπνο, που λαμβάνει χώρα πάνω στη γη, γιατί σε αυτό προσφέρεται το θεανθρώπινο Σώμα και Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Είναι ο ίδιος ο Μυστικός δείπνος που τέλεσε ο Χριστός την Μεγάλη Πέμπτη στο Υπερώο της Αγίας Σιών.

Αν με την επίγεια τροφή εξασφαλίζεται και συντηρείται η ανθρώπινη ζωή, με το σώμα και το Αίμα του Χριστού εξασφαλίζουμε την αιώνια ζωή που νικά και αυτό τον θάνατο. Αυτό το Δείπνο της Θείας Ευχαριστίας, μας εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο αιώνιο Δείπνο της Βασιλείας του Θεού, εάν βέβαια προσερχόμαστε σε αυτό, αφού εξομολογηθούμε και αφού γεμίσουμε την καρδιά μας με αγάπη πολλή στο Θεό και στους ανθρώπους.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς λέει πως η πρόσκληση για τη βασιλεία των ουρανών απευθύνεται σε όλους όσους έχουν λάβει το βάπτισμα, αλλά, δυστυχώς, ενώ πολλοί έχουν δεχτεί το άγιο βάπτισμα, λίγοι είναι οι εκλεκτοί, δηλαδή λίγοι μόνο τήρησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν κατά το άγιο βάπτισμα κι έτσι λίγοι είναι τα ζωντανά μέλη της βασιλείας των ουρανών.             

Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί μου ας περνούμε τις άγιες αυτές ημέρες που πλησιάζει η κοσμοσωτήρια γέννηση του Σωτήρος.    Ας αφήσουμε ελεύθερη την ψυχή μας και ας δεχτούμε την πρόσκληση του Κυρίου. Με ταπεινά βήματα ας πλησιάσουμε το Μεγάλο Δείπνο, το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας , αφού πρώτα ετοιμαστούμε κατάλληλα και εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας. Έτσι θα ξαναγεννηθούμε κι εμείς και θα χαιρόμαστε μαζί με τον Κύριό μας, όπως εχάρηκαν οι καλεσμένοι του σημερινού ευαγγελίου, όπως εχάρηκαν οι ταπεινοί βοσκοί που προσκύνησαν το νεογέννητο Χριστό και οι Τρεις Μάγοι που βάδισαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να πάρουν την ευλογία του.  Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές. 

Αλέξανδρος Ταπάκης, Θεολόγος

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A