Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

(Κύκλοι Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού – Φωνή μέσα στον Χώρο)

Το «The Voice Improvisation Series – Voice In Space», που παρουσιάζει η Αλέξια, πρόκειται για κύκλους Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού ή Αυτοσχεδιασμού της Φωνής μέσα στον χώρο, για μία Ακουστική Φωνητική βιωματική εμπειρία in-situ (έργα που δημιουργούνται σε συγκεκριμένο χώρο), χρησιμοποιώντας τη Φωνή, σε σχέση με τον εκάστοτε χώρο και με τον χρόνο, για τη δημιουργία ενός διαλόγου, που θα έχει τη μορφή ενός έργου.

Είναι μια καινοτόμος προσέγγιση της δημιουργίας Έργου, χρησιμοποιώντας τη Φωνή, για να παραχθεί ένας σύγχρονος ύμνος, ένας ψαλμός, τόσο μέσα από την απουσία, όσο και με την παρουσία ακροατηρίου. Η ανάγκη και μετά η επιθυμία γιά αυτή την εννοιολογική σύλληψη και έρευνα της ιδέας των Αυτοσχεδιασμών στον χώρο (Voice in Space), γεννήθηκε μέσα από τον βίαιο εκτοπισμό της Αλέξιας από την Αμμόχωστο, στην ηλικία των 10 ετών και μέσα από την αναζήτηση της αληθινής της Φωνής, μέσα σε επιλεγμένα περιβάλλοντα ησυχίας, στοχευμένης δημιουργίας «τάξης μέσα από το χάος».

Το «The Voice Improvisation Series – Voice In Space», είναι μια σύνθετη, σπάνια, εξειδικευμένη και εξελιγμένη μορφή Τέχνης, με στοιχεία από την αβάντ γκαρντ προοπτική, βασισμένη στην έρευνα της κατανόησης της «ανατομίας» της Φωνής σε σχέση με τα αισθήματα, τη σκέψη και την χροιά, αλλά και με την καθαρότητα των προθέσεων, οι οποίες έγκεινται στην επιθυμία της σύνδεσης γιά τη σύνδεση, με την ιερότητα του χώρου, με τον ήχο της Φωνής, με τον Εαυτό, με το Όλο. Αυτή η βιωματική εμπειρία έχει αναφορές στη μύηση, στο Άβατον, στα Ιερά στα Μυστήρια στην αρχαιότητα.

Ο Αυτοσχεδιασμός έχει υπάρξει ο τρόπος της Αλέξιας να τιμά τον χώρο, είτε άγνωστος είτε οικείος, και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αισθάνεται ότι ανήκει, φτιάχνει το σπίτι της παντού, το οποίο βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει, είναι πάντα μαζί της άρα δεν διακινδυνεύει να το ξαναχάσει. Η παρουσία ακροατηρίου, καθιστά το ακροατήριο παρατηρητές της δημιουργικής διαδικασίας, συνδημιουργούς όπως επίσης και αποδέκτες του τελικού αποτελέσματος. Αυτό, μαζί με την ενέργεια του χώρου, αποτελεί τη δόνηση η οποία είναι μοναδική χωροχρονικά, και η οποία δεν μπορεί ποτέ να επαναληφθεί. 

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2021, οι Αυτοσχεδιασμοί “The Voice Improvisation series” – “Voice In Space”, θα παρουσιαστούν ως κύκλοι από ζωντανές περφόρμανς, εγκαταστάσεις ήχου Φωνής, Q&Α και σεμινάριο δεξιοτεχνίας, εξειδίκευσης (masterclasses), από την ίδια την Αλέξια, που θα μιλήσει ανάμεσα σε άλλα, για την δημιουργική διαδικασία, τη μέθοδο και την τεχνική της.

Αυτός ο Κύκλος Αυτοσχεδιασμών, ο οποίος είναι περιοδεύων, θα αρχίσει από την Μητρόπολη Ταμασού στην κοινότητα του Επισκοπειού, κατόπιν θα μεταβεί στο Βασιλικό Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στην κοινότητα των Πυργών, θα ακολουθήσει το Ιερό της Αφροδίτης μαζί με την Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στην κοινότητα Κουκλιών, στην Παλαίπαφο, κατόπιν στο εξωκλήσι της Ιεράς Μονής της Αγίας Βαρβάρας στην Αργάκα, καταλήγοντας στον Μεγάλο Θόλο (Grand Dome), που βρίσκεται στο Anassa (Νέο Χωριό), με εξαίσια Ακουστική, το οποίο χτίστηκε με βάση την Ιερή Γεωμετρία. Αυτοί οι χώροι έχουν επιλεγχθεί απο την Αλέξια διότι αντιπροσωπεύουν για την ίδια, το Ιερό από το «Τότε μέχρι το Σήμερα» – απο την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη εποχή. Ο κάθε Αυτοσχεδιασμός ακολουθείται απο μία σειρά από Masterclasses, με θέμα την διαδικασία, το αποτέλεσμα σε σχέση με την παρουσία ή την απουσία ακροατηρίου, τον τρόπο σύνδεσης, το σκεπτικό και την πρόθεση πίσω από την δημιουργία και την ολοκλήρωση ενός Αυτοσχεδιασμού. Κάθε Masterclass, θα καλύψει και μία διαφορετική πτυχή του θέματος, δημιουργώντας ένα ολόκληρο γενικό Masterclass της περιοδείας.

_Πρόγραμμα_

Μητρόπολη Ταμασού, Επισκοπειό (21/10) ώρα 19:00

Η Αλέξια θα παρουσιάσει ένα ζωντανό in-situ Αυτοσχεδιασμό μέσα στον Ναό, με περιορισμένο αριθμό ακροατών, τον οποίο θα διαδεχθεί Masterclass, με θέμα τη διαδικασία της δημιουργίας του Φωνητικού Αυτοσχεδιασμού.

Βασιλικό Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης, Πυργά (22/10) ώρα Masterclass 19:00

Η Αλέξια θα παρουσιάσει ένα Αυτοσχεδιασμό μέσω ηχητικής εγκατάστασης χωρίς ακροατήριο. Αυτή η εγκατάσταση θα παραμείνει στον χώρο από τις 12 το μεσημέρι μέχρι την ώρα έναρξης του Masterclass. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και να βιώσουν την εμπειρία του Αυτοσχεδιασμού, κατά τις ώρες αυτές. Το Masterclass θα διεξαχθεί από την Αλέξια στον εξωτερικό χώρο του Παρεκκλησιού, με θέμα τη σημασία του χώρου στον Φωνητικό Αυτοσχεδιασμό και την διαφορά του αποτελέσματος σε σχέση με την παρουσία ή απουσία ακροατηρίου.

Ιερό της Αφροδίτης μαζί με την Μεσαιωνική Αγρέπαυλη, Κουκλιά (04/11)

Η Αλέξια θα παρουσιάσει ένα Αυτοσχεδιασμό ζωντανά, παρουσία ακροατηρίου, θα ακολουθήσει Q&Α και Masterclass με θέμα, τον τρόπο σύνδεσης ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε αυτό που έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε και την ελευθερία της έκφρασης.

Ιεράς Μονής της Αγίας Βαρβάρας, Αργάκα (05/11)

Η Αλέξια θα παρουσιάσει ένα Αυτοσχεδιασμό μέσω ηχητικής εγκατάστασης χωρίς ακροατήριο. Αυτή η εγκατάσταση θα παραμείνει στον χώρο από τις 18:00 μέχρι την ώρα έναρξης του Masterclass με θέμα το σκεπτικό και την πρόθεση πίσω από την δημιουργία ενός φωνητικού Αυτοσχεδιασμού.

Μεγάλο Θόλο (Grand Dome), Anassa, Νέο Χωριό (06/11) ώρα 15:00

Η τελική ζωντανή περφόρμανς, πρόκειται να ολοκληρωθεί, υπό τον θόλο Grand Dome, που βρίσκεται στο Anassa, με ακροατήριο που θα αποτελείται από μέλη των γειτονικών κοινοτήτων, καθώς επίσης και από επισκέπτες του Anassa.

Κατά την διεξαγωγή του Αυτοσχεδιασμού, η Αλέξια θα αφιερώσει ένα μέρος του Αυτοσχεδιασμού για να προσκαλέσει Φωνές, για να συμμετάσχουν στον Μουσικό αυτό διάλογο, ώστε να μεταλαμπαδευτεί διά της μύησης και της διάδρασης, η ιεροτελεστία και η Τέχνη αυτή. Σε αυτό τον Αυτοσχεδιασμό, το ακροατήριο θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει. Θα ακολουθήσει Q&A με σύντομη συζήτηση με θέμα την ολοκλήρωση, το συμπέρασμα, την κατάληξη των Φωνητικών Αυτοσχεδιασμών.

*Διάρκεια Αυτοσχεδιασμού 30᾽ – 60᾽, διάρκεια Q&Α και σεμινάριο δεξιοτεχνίας, εξειδίκευσης (masterclasses) 30’ – 60᾽.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A