Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και ιερή κατάνυξη εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της παγκοσμίου χαράς τα προοίμια όπως διαλαλεί ο ιερός υμνωδός, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου.

Το εσπέρας της Δευτέρας, 7 Σεπτεμβρίου 2021, τελέστηκε Δισαρχιερατικός Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κύκκου, χοροατατούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας και συγχοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, συλλειτουργούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου και άλλων κληρικών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας, ο οποίος αναφέρθηκε με έμφαση στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. «Ω Θυγάτριον θεοπόθητον… ω Θυγάτριον αξιόθεον, το κάλλος της ανθρωπίνης φύσεως…, ω Θυγάτριον ευλογημένον εν γυναιξί… του βασιλέως Δαβίδ Θυγάτηρ και Μήτηρ του Παμβασιλέως Θεού! Ω άμπελος ευκληματούσα… τον γλυκύτατον βότρυν γεωργήσασα… Ω πύλη φωτός, πηγή ζωής… το πρόσωπόν σου λειτανεύουσιν οι πλούσιοι του λαού» (Ψαλμ. 61,11).
Και «ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου» (Γαλ. δ΄4), η αγιαστική του Αγίου Πνεύματος χάρη την επισκίασε και την καθάρισε, ως άνθρωπο, από το προπατορικό αμάρτημα και από κάθε άλλο αμάρτημα, αν και ήταν σχετικώς αναμάρτητη η Μαρία, και την καθαγίασε, κατά τον Ευαγγελισμό, ώστε με υπερφυσικό και άρρητο τρόπο να σκηνώσει μέσα της ο αχώρητος Λόγος και Θεός. Και, κατ’ ευδοκία του Θεού Πατρός και με τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος, να πλάσει, εκ των αγνών και παρθενικών αυτής αιμάτων, ο Δεύτερος της Αγίας Τριάδος «αυτός δι’ εαυτόν» την ανθρωπότητά του.

Στο τέλος, ανέπεμψε παρακλητικά λόγια την Υπεραγία Θεοτόκο:
«Υπεραγία Θεοτόκε, Ελεούσα του Κύκκου μας, γενού αντιληπτική και σωστική των δεινών περιστάσεων, των οποίων διερχόμεθα, ως χειμαζόμενος λαός του Κυρίου και Θεού μας, ο οποίος παροικεί στη νήσο αυτή των Αγίων της Κύπρου, και απάλλαξέ μας από την εισβολή και κατοχή των αλλοφύλων και αλλοθρήσκων Τούρκων εισβολέων, οι οποίοι, ως «μονιός άγριος κατενεμήσατο αυτήν» (Ψαλμ.79, 14), και ικέτευε προς τον Υιόν σου και Θεόν μας, ώστε να ανατείλει και στην τλήμονα Πατρίδα μας ο Ήλιος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Θαρρούμε προς τούτο, Δέσποινά μας Παναγία, γιατί γνωρίζουμε, ότι «πολύ ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου».

Τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος Πατέρες της Μονής, κληρικοί των Μητροπόλεων Κύκκου και Ταμασού.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A