Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Στυλιανού και τον Ιεροδιάκονο Δημητριανό Πέτσα, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Βόλο, το Σαββατοκύριακο, 28 και 29 Ιουλίου, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και του Δήμου Λύσης με σκοπό να τελέσει τα Εγκαίνια του ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ευφημιανού.

Το Παρεκκλήσιο, πιστό αντίγραφο του ομώνυμου Παρεκκλησίου, που βρίσκεται στην κατεχόμενη σήμερα από τους Τούρκους εισβολείς Κωμόπολη της Λύσης, ανήγειραν οι εκτοπισθέντες Λυσιώτες που διαμένουν στο Νομό Μαγνησίας, με προεξάρχοντα τον κ. Παύλο Νικολέττη. Η πρωτοβουλία αυτή διατρανώνει τον διακαή πόθο τους για επιστροφή στην πατρώα γη και την προσήλωσή τους στις Ελληνορθόδοξες Παραδόσεις μας.

Το Σάββατο το μεσημέρι ο Πανιερώτατος μαζί με τη συνοδεία του, με την άφιξη τους στο Βόλο, έγιναν δεκτοί από τον Άγιο Δημητριάδος, ο οποίος μετά από τη σύντομη συνάντηση τους, παρέθεσε προς τιμήν τους επίσημο γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο της πόλης.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Πανιερώτατος χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό στο υπό εγκαινιασμό Παρεκκλήσιο. Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Δήμαρχος Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής, άλλοι επίσημοι  και πεντηκονταμελής όμιλος προσκυνητών από την κατεχόμενη Κωμόπολη της Λύσης.  Τους Ύμνους απέδωσαν με εξαίρετο τρόπο η Χορωδία του Δήμου Λύσης “Σουρουλλάς”.

Μετά το τέλος του Εσπερινού ακολούθησε Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως, που οργάνωσε ο Δήμος Λύσης, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Εγκαίνια του Παρεκκλησίου του Αγίου Ευφημιανού. Στην Εκδήλωση κύριος Ομιλητής ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος μίλησε με θέμα “Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Εκκλησίες της Κατεχόμενης Κύπρου”, προβάλλοντας ταυτόχρονα και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκαν τα Εγκαίνια του Παρεκκλησίου από τον Πανιερώτατο, ο οποίος προέστη και της Πρώτης Θείας Λειτουργίας στο νεοεγκαινιασθέντα ναό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος τέλεσε το μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου Γ, καθώς επίσης του αειμνήστου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Γέροντος Γαβριήλ, ο οποίος είλκε την καταγωγή του από τη Λύση, και πάντων των Πεσόντων κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974. Επιμνημόσυνη δέηση αναπέμφθηκε και για όλα τα θύματα της πρόσφατης φονικής πύρινης λαίλαπας στην περιοχή της Αττικής.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Πανιερώτατος, σε σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στη σχέση του με τη Λύση και τον Άγιο Ευφημιανό, που δημιούργησε ο αείμνηστος Πνευματικός του, Γέρων Γαβριήλ, και αφού ευχαρίστησε τον μεγάλο Δωρητή και όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση και τέλεση των Εγκαινίων, ευχήθηκε όπως αξιωθούμε, κάτω από συνθήκες Ελευθερίας, να ξαναλειτουργήσουμε το συλημένο σήμερα Εκκλησάκι στην Ελεύθερη, με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, Κωμόπολη της Λύσης.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Πανιερώτατος μαζί με τη συνοδεία του επισκέφθηκαν το Πήλιο και συγκεκριμένα την Ιστορική Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Με την άφιξη τους στη Μονή τους υποδέχτηκαν η Καθηγουμένη της Μονής Νικοδήμη και σύμπασα η Αδελφότης των Μοναζουσών.

Ακολούθως χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο Καθολικό της Μονής και τέλεσε Τρισάγιο στον Τάφο του αειμνήστου και προσφάτως κοιμηθέντος Γέροντος της Μονής, Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Ζούπη. Μετά από τη ξενάγηση στους χώρους της Μονής, ο Πανιερώτατος και η συνοδεία του παρεκάθισαν στη Μοναστική Τράπεζα.

Ο Πανιερώτατος μαζί με τη συνοδεία ανεχώρησαν από το Βόλο πολύ ενωρίς το πρωί της Δευτέρας.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A