Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Η οικογένεια αποτελεί το πρώτο σημαντικό στάδιο στη ζωή του ανθρώπου αφού από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση συμβάλει και διαμορφώνει τον τρόπο συμπεριφοράς, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου.

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ο ρόλος του θεσμού της οικογένειας αλλάζει ταχύτατα. Οι ερευνητές αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα του ορισμού της έννοιας της οικογένειας, αλλά και της περιγραφής των ανθρωπίνων σχέσεων εντός των οικογενειακών σχημάτων. Η κρίση όμως του θεσμού της οικογένειας δεν περιγράφεται μόνο στο πλαίσιο αυτό. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η οικογένεια δεν είναι μόνο θεσμός, ένα σχήμα πού περιγράφεται με αριθμούς μελών που τη συγκροτούν, αλλά κυρίως σχέσεις προσώπων, που είναι ικανά να δημιουργούν και να διατηρούν τις σχέσεις αυτές. Η κρίση επομένως αγγίζει ουσιαστικά την αδυναμία ή την απροθυμία, ενδεχομένως, των ανθρώπων που συγκροτούν την οικογένεια να διατηρήσουν τις σχέσεις αυτές.

Είναι προφανές ότι ένα τόσο σημαντικό φαινόμενο δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την Εκκλησία και τη Θεολογία της, και επομένως, την ποιμαντική θεωρία και πράξη. Ο Γάμος ως μυστήριο προϋποθέτει τον άνθρωπο ως την ύπαρξη εκείνη που δεν εξαντλείται μόνο στις βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνιολογικές διαστάσεις της, αλλά παράλληλα λογίζεται και είναι πολίτης της Βασιλείας του Θεού. Αφού η κρίση συνίσταται σε αδυναμία σχέσεων, η πρόληψη στηρίζεται στην προσπάθειά μας να δείξουμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν προοπτική όταν αυτές εμπνέονται από την κλήση του ανθρώπου να θεωθεί.

Η Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής αποτελεί μία προσπάθεια της Μητρόπολής μας να συμπορευθεί μαζί με τους γονείς, καθώς και να προετοιμάσει τους υποψήφιους γονείς, για το δύσκολο αλλά και όμορφο έργο της ανάπτυξης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Επειδή, δεν είναι μόνο ο ρόλος του θεσμού, αλλά υπάρχει πόλεμος στον ίδιο το θεσμό της οικογένειας, και στον ρόλο που διαδραματίζει στην διαμόρφωση του ανθρώπου.

Στις Σχολές Γονέων της Μητροπόλεως διδάσκουν, ειδικοί επιστήμονες: Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Παιδίατροι, Παιδοψυχίατροι, κ.α.), Ψυχολόγοι, Παιδαγωγοί, Θεολόγοι, Kοινωνιολόγοι, Eκπαιδευτικοί.

Με την παρακολούθηση, των θεμάτων που αναπτύσσονται από τους επιστήμονες-εισηγητές και με την ανταλλαγή εμπειριών παρέχεται εξαιρετική βοήθεια στους γονείς για το έργο τους.

Όλες οι συναντήσεις είναι ανοικτές για το κοινό. Θα πραγματοποιούνται δια ζώσης και δεν θα μεταδίδονται μέσω Διαδικτύου. Προτείνουμε να σημειώσετε τις ημέρες των συναντήσεων και να δηλώσετε συμμετοχή στο email internet@imtamasou.org.cy για να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι:

10 Δεκεμβρίου 2023, 6 μ.μ.
Ιερός Ναός Αγίου Νεοφύτου Ανθουπόλεως

 Η Θεολογία του Γάμου
π. Γρηγόριος Ιωαννίδης
Επίκουρος Καθηγητής, Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος.
28 Ιανουαρίου 2024, 6 μ.μ.
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Λακατάμιας

 Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: ο ρόλος των γονέων.
Αγαπίου Μάμα Παναγιώτα

Παιδοψυχίατρος. Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
25 Φεβρουαρίου 2024, 6 μ.μ.
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Δευτεράς
 
Η οριοθέτηση της σημερινής οικογένειας
π. Σταύρος Κοφινάς
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου. Ψυχοθεραπευτής. Συντονιστής Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχοθεραπείας και Ποιμαντικής Ψυχιατρικής Μέριμνας
31 Μαρτίου 2024, 7 μ.μ.
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Δευτεράς
 
π. Αντώνιος Καλλιγέρης
Πρωτοπρεσβύτερος. Διευθυντής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας και Συντονιστής του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας», Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας, Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Εκπαιδευτικός.
19 Μαΐου 2024, 7 μ.μ.
Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, συνοικισμού Ανθουπόλεως
 
Παπαλεοντίου Λουκά Ελεονώρα
Παιδαγωγός και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο European University Cyprus, υπ. διδάκτωρ Κοινωνικής Θεολογίας
16 Ιουνίου 2024, 7 μ.μ.
Αίθουσα κέντρου μελετών Ι.Μ. Κύκκου, Αρχάγγελος Λευκωσία
 
Ελευθέριος Ελευθεριάδης
Ψυχολόγος, συγγραφέας

Κάντε εγγραφή στο ημερολόγιο της Σχολής Γονέων.

Google Calendar

iCal

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A