Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας επισκέφτηκε το Λύκειο Μ. Κουτσόφτα – Α. Παναγίδη στο Παλαιομέτοχο και ομίλησε στους μαθητές για τους ήρωες Ανδρέα Παναγίδη, Στέλιο Μαυρομμάτη και Μιχαήλ Κουτσόφτα, με την ευκαιρία της ημέρας του απαγχονισμού τους, στις 21 Σεπτεμβρίου 1956, από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος ανέφερε: «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και δέος, όταν επισκέπτομαι το Λύκειό σας, το Λύκειο που φέρει το όνομα των δύο μεγάλων ηρώων της κοινότητας Παλιομετόχου Ανδρέα Παναγίδη και Μιχαήλ Κουτσόφτα. Οι δύο αυτοί ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία της Κύπρου πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για όλους μας, αλλά ιδίως για τη σημερινή νεολαία της Κύπρου μας. Πέρασαν 67 χρόνια από την ηρωική θυσία των δύο νέων του Παλιομετόχου, όμως η μνήμη τους παραμένει άσβεστη μέσα στις καρδιές όλων μας».

Στη συνέχεια τόνισε: «Και σήμερα, ο αγώνας της γνώσης και της αρετής δεν είναι εύκολος. Χρειάζονται θυσίες και κόποι, για να αποκτήσουμε αυτά τα αγαθά. Η κατάκτηση της γνώσης σήμερα είναι πολύ αναγκαία, γιατί οι γνώσεις πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόδο, σύμφωνα με έρευνες των παιδαγωγών. Είμαι βέβαιος ότι οι καθηγητές σας σάς καθοδηγούν, ώστε να μπορείτε και μόνοι σας να κατακτάτε αυτές όλες τις γνώσεις. Σας βοηθούν, δηλαδή, στο πώς να μαθαίνετε τις γνώσεις, καλλιεργώντας την αυτενέργεια και αναπτύσσοντας τη δική σας πρωτοβουλία.

Όμως, πάντοτε, γνώμονας για την κατάκτηση της σωστής γνώσης πρέπει να είναι και η κατάκτηση της αρετής. Και αυτός ο αγώνας είναι δυσκολότερος. Είπαμε ότι οι γνώσεις σήμερα είναι απεριόριστες. Μέσα όμως από αυτό τον κυκεώνα των γνώσεων πρέπει να αναπτύσσετε το δικό σας κριτήριο επιλογής των σωστών και ωφέλιμων γνώσεων.

Πολλούς αιώνες πριν, ο Μέγας Βασίλειος, απευθυνόμενος προς τους νέους, τους συμβούλευε να διαβάζουν τα βιβλία των Ελλήνων σοφών, αλλά από αυτές όλες τις γνώσεις που περιέχουν, να επιλέγουν μόνο τα ωφέλιμα στοιχεία. Έτσι, όπως κάνουν οι μέλισσες που πλησιάζουν τις τριανταφυλιές, αλλά ρουφούν μόνο το νέκταρ των ρόδων και αποφεύγουν τα αγκάθια. Και σίγουρα υπάρχουν πολλά αγκάθια μέσα στα βιβλία, στα περιοδικά, στις τηλεοράσεις, στο διαδίκτυο. Ας τα αποφεύγουμε, αγαπητοί μου, και ας περιοριζόμαστε μόνο στα ωφέλιμα στοιχεία».

Τέλος, συνεχάρη ο Πανιερώτατος τη Διευθύντρια του Σχολείου, τους διδάσκοντες και διδασκόμενους, και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, που προάγουν το εθνικοθρησευτικό πνεύμα των μαθητών.

Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανιερώτατο, ενώπιον των προτομών των ηρώων, κατάθεση στεφάνων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A