Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Το εσπέρας της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955 – 59, κ. Ρένου Θ. Κυριακίδη, η οποία έλαβε χώρα στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κύκκου, στην Έγκωμη.

Στον χαιρετισμό του ο Πανιερώτατος ανέφερε τα εξής: “είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω τιμητικό χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Εθνικού αγωνιστή και συγγραφέα Ρένου Κυριακίδη «Η Ελλάδα του Βορρά και η Ελλάδα του Ειρηνικού». Ο αγαπητός μας φίλος Ρένος Κυριακίδης εκτός από τους εθνικούς αγώνες που συμμετείχε, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή εθνικών και επιστημονικών
βιβλίων. Έζησε σε μια δύσκολη εποχή, που οι δοκιμασίες της ζωής ήταν πολλές και οι συγκυρίες τέτοιες, που η Πατρίδα καλούσε για αγώνα και θυσίες. Ο Ρένος Κυριακίδης, ως γνήσιος πατριώτης, ανταποκρίθηκε με χαρά και μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα της Πατρίδας, χωρίς να λαμβάνει
υπόψη τους κινδύνους και τις θυσίες. Η μεγάλη του αγάπη προς την Ελλάδα, τον οδήγησε και στη
συγγραφή διάφορων βιβλίων σχετικών με τους αγώνες της Ελλάδας και της Κύπρου”.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, η Εξοχώτατη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτα Δημητρίου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου. Στη συνέχεια, ακολούθησε ομιλία από τον συγγραφέα κ. Ρένο Κυριακίδη.

Παρόντες στην εκδήλωση εκτός από τους προαναφερθέντες ήταν ο εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Αλέξανδρος Κώνστας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Κεραμιδάς, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Νίκος Κόσιης, οι Δήμαρχοι Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και Κυθρέας, κ. Πέτρος Καρεκλάς, ο Αντιδήμαρχος Στροβόλου, κ. Γιώργος Χρυσάνθου, συναγωνιστές του συγγραφέα και αγωνιστές του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -59, και αρκετός κόσμος.

Ο συγγραφέας Ρένος Κυριακίδης γεννήθηκε στο χωριό Κακοπετριά το 1931. Τελείωσε το δημοτικό Σχολείο του χωριού του και συνέχισε τη μόρφωσή του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας. Το 1951 γράφτηκε στο Φυσιογνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε καθηγητής το 1961 στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1966 ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου παρακολούθησε μαθήματα νεότερων τρόπων διδασκαλίας στις Θετικές Επιστήμες και μαθήματα Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. Είναι συγγραφέας βιβλίων, ενώ δημοσιεύει άρθρα και μελέτες, κυρίως εκπαιδευτικού και ιστορικού περιεχομένου. Η προσφορά του στον επαναστατικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-59) ήταν πολύ σημαντική. Είναι αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτη Κυρηνείας κυρού Κυπριανού Κυριακίδη, ο οποίος εκοιμήθη το 1983.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A