Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Με θρησκευτική ευλάβεια τελέστηκε το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής, 22 Απριλίου 2022, η ακολουθία και η περιφορά του Επιταφίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά.
Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.
Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν οι Πρωτοπρεσβύτεροι Χαράλαμπος Νικολαΐδης, Προϊστάμενος του Ναού, και Αδάμος Αδάμου, ο Πρεσβύτερος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου. 
Εψάλλησαν τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου και στη συνέχεια ο Πανιερώτατος κήρυξε το θείο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος ανέλυσε τον πρώτο στίχο των εγκωμίων «η ζωή εν τάφω». «Πώς γίνεται η ζωή να είναι κλεισμένη μέσα σε ένα τάφο. Γι’ αυτό και το πρόσωπο του Ιησού Χριστού αποτελεί μεγάλο μυστήριο.
Ον δε ο Θεός ήγειρεν, ουκ είδε διαφθοράν” (Πραξ. ιγ, 17). Η ψυχή μαζί με τη θεότητα κατέβηκε στον Άδη και νέκρωσε το κράτος του Άδου και το κράτος του θανάτου και ανέστησε όλους τους δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης.
Πώς γίνεται «η Ζωή εν τάφω»; Κι όμως, ο θάνατός Του έγινε «Ζωή και Ανάσταση» για μας! Γιατί δέχθηκεεκούσια το θάνατο, αρνούμενος ν’ αρνηθείς το Σταυρό Τουκαι υπακούοντας στο θέλημα του Πατρός Του», ανέφερε ο Πανιερώτατος.
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Ταμασού χειροθέτησε σε Οικονόμο τον Εφημέριο του Ναού, Πρεσβύτερο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους.
Με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και τη φιλαρμονική της Μητροπόλεως Ταμασού πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της κοινότητας η περιφορά του Επιταφίου, όπου μπροστά στα Κοινοτικά Συμβούλια Πάνω και Κάτω Δευτεράς έγινε η συνάντηση των Επιτάφιων των δυο Ναών, του Μητροπολιτκού Ναού Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου. Τελέστηκε σύντομη και δέηση και έπειτα ο Πανιερώτατος έστειλε το δικό του μήνυμα στο λαό «Εύχομαι το Φως της Αναστάσεως να κατοικοεδρεύσει στην καρδιά του καθενός και να ανατείλει και στα κατεχόμενα μέρη μας, τα οποία εδώ και 48 χρόνια, είναι λεηλατημένα από τους εισβολείς».
Τέλος, να σημειωθεί ότι στην ακολουθία συμμετείχε η βουλευτής, κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ο Κοινοτάρχης της Κάτω Δευτεράς και εκπρόσωπος του Διοικητή της 2ας Ταξιαρχίας στην Κλήρου.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A