Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Την Κυριακή των Βαΐων εσπέρας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μεγάλης Δευτέρας) στην Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης στον Κοτσιάτη.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, ο Πανιερώτατος μίλησε στο εκκλησίασμα και αναφέρθηκε στα δυο γεγονότα που θέσπισε η Εκκλησία μας να εορτάζονται την Μεγάλη Δευτέρα, αρχή της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Η Εκκλησία μας, έχει αφιερώσει την ημέρα αυτή στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου. Η ιστορία του είναι η εξής. Ο Ιωσήφ ήταν ο 11ος υιός του Πατριάρχη Ιακώβ. Η προσωπικότητα του και η ενάρετη ζωή του, «ενοχλούσε» τα μεγαλύτερα αδέρφια του. Θέλοντας να απαλλαγούν από την παρουσία του, τον πούλησαν σαν σκλάβο. Ο Ιωσήφ, ως σκλάβος, έφτασε στην Αίγυπτο. Εκεί αγοράστηκε από τον Πετεφρή, ένα αυλικό του Φαραώ.

Μην υποκύπτοντας όμως, στις ερωτικές επιθυμίες της γυναίκας του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και φυλακίστηκε.

Από την φυλακή βγήκε, όταν ερμήνεψε ένα όνειρο του Φαραώ, και μέσω αυτής της ερμηνείας έσωσε τους κατοίκους της Αιγύπτου από λιμό».

«Το δεύτερο γεγονός που μνημονεύουμε είναι η ιστορία της καταρασθείσης και ξηρανθείσης συκής.

Είναι αρμονικός ο συνδυασμός των δύο παραβολών, η μία παραβολή συμπληρώνει την άλλη, η ακαρπία της συκιάς συμπληρώνεται από την καρποφορία του Ιωσήφ».

«Ο Ιωσήφ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους, γι’ αυτό και προβάλλεται από την εκκλησία σήμερα, αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας σε αντιπαράθεση με την ακαρπία της συκιάς».

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A