Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Την Κυριακή Δ’ Νηστειών, 3 Απριλίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός Παπαδόπουλος, ο Οικονόμος Θεόφιλος Αλχούρι, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Ιεροδιάκονος Αρσένιος Αθανασίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή, στην οποία  βλέπουμε ένα δυστυχισμένο πατέρα να φέρνει το άρρωστο παιδί του στο Χριστό και με δάκρυα να Τον παρακαλεί ικετευτικά να το θεραπεύσει από το «πνεύμα το άλαλο», το σκληρό δαιμόνιο που είχε.  Τον βασάνιζε με τρόπο ανελέητο, έπεφτε κάτω ως νεκρός, άφριζε, έτριζε τα δόντια του «καὶ ὅπου ἂν αὐτὸν καταλάβῃ, ῥήσσει αὐτόν, καὶ ἀφρίζει καὶ τρίζει τοὺς ὀδόντας αὐτοῦ, καὶ ξηραίνεται». Να αναφέρουμε πως ο δυστυχισμένος πατέρας πριν απευθυνθεί για θεραπεία στον Ιησού, αιτήθηκε τη θεραπεία του παιδιού του στους μαθητές του Ιησού, χωρίς αποτέλεσμα.

Βλέπουμε τον Χριστό να παραλαμβάνει τον αιχμάλωτο άνθρωπο που αιχμαλωτίστηκε από τον μισόκαλο διάβολο και τον απελευθερώνει από τα δεσμά του. Στην ερώτηση των μαθητών, γιατί δεν μπόρεσαν να εκβάλουν το δαιμόνιο, ο Ιησούς απάντησε πως το γένος των δαιμόνων δεν εκπίπτει παρά μόνο με δύο ισχυρά όπλα, την προσευχή και τη νηστεία. Αυτά τα δύο πνευματικά όπλα αποτελούν τις τελειότερες μορφές του πνευματικού και σωματικού αγώνα. Μέσα από την προσευχή εκφράζουμε την αγάπη μας προς τον Θεό με την ψυχή και το μυαλό μας. Ενώ, μέσα από τη νηστεία εκφράζουμε την αγάπη μας προς το Θεό μέσα από το σώμα μας. Μέσα από την προσευχή και τη νηστεία η πίστη μας ενισχύεται και γίνεται πιο αποτελεσματική.

Τέλος, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο συνδυασμό των δύο πνευματικών όπλων, της προσευχής και της νηστείας. «Η σύνδεση της νηστείας και της προσευχής αποτελεί θαυμαστό και αποτελεσματικό συνδυασμό. Αν η προσευχή δεν έχει ως θεμέλιό της τη νηστεία, τότε είναι αδύναμη. Αν πάνω στη νηστεία δεν οικοδομηθεί η προσευχή, τότε είναι άκαρπη. Αν ο άνθρωπος νηστεύει και αδυνατίσει το σώμα του και η ψυχή δεν καλλιεργηθεί με την προσευχή και την ταπείνωση, τότε η νηστεία προκαλεί ψυχικά πάθη όπως της φιλοδοξίας και της υψηλοφροσύνης».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του Σωκράτη Χάσικου, πρώην υπουργού Εσωτερικών.

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος τίμησε αυτούς που συνέβαλαν και προσέφεραν στο Ναό του Αγίου Νικολάου Επισκοπειού, για την ανέγερση του Ναού και την προσφορά τους από διάφορες θέσεις στο Ναό. Τέλος, παρουσίασε το νέο Εφημέριο του Ναού, τον Οικονόμο Θεόφιλο Αλχούρι.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A