Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Με ξεχωριστή λαμπρότητα τελέστηκε η ακολουθία της Β’ στάσης των Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο σήμερα Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022, στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής στην Ψημολόφου

Της ακολουθίας χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος ανέγνωσε τη Β’ στάση των Χαιρετισμών και στη συνέχεια κήρυξε το θείο λόγο.

Ο Πανιερώτατος ανέλυσε με θεολογικό τρόπο τον στίχο «χαίρε τροφή του μάννα διάδοχε, χαίρε τρυφής αγίας διάκονε». Το κεντρικό σημείο του πιο πάνω Χαιρετισμού, τον οποίο αναφέραμε, είναι η λέξη «μάννα». Οι άλλες λέξεις που συνδέονται με αυτούς τους χαιρετισμούς είναι οι λέξεις «τροφή» από το ρήμα τρέφομαι και «τρυφή» που σημαίνει απόλαυση. Συνδέονται οι λέξεις αυτές μεταξύ τους, γιατί η τροφή είναι και απόλαυση. Αυτές οι δύο λέξεις που συνδέονται με το «μάννα» αναφέρονται σε άλλες δύο λέξεις «διάδοχε» και «διάκονε».

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη σύγκριση μεταξύ των των Πατέρων που έφαγαν το μάννα εκ του ουρανού στην έρημο και του άρτου, που κατέβηκε από τον ουρανό. Απέθανον οι πατέρες στην έρημο, γιατί το μάννα ήταν μία φυσική ενίσχυση της σωματικής ζωής και δεν είχε τη δύναμη να ασφαλίσει τελικά αυτήν από το φυσικό θάνατο. Αντίθετα, ο άρτος της ζωής είναι πνευματική τροφή, που παρέχεται συνεχώς από το Θεό και με την λήψη αυτού εξασφαλίζεται στον άνθρωπο ζωή αιώνια «ἐάντις φάγῃ ἐκ τούτου τοῦ ἄρτου, ζήσεται εἰς τὸναἰῶνα».

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης Ταμασού ευχαρίστησε όλο το εκκλησίασμα, κληρικούς και λαϊκούς τόσο της κοινότητας Ψημολόφου όσο και ευρύτερα όλης της μητροπολιτικής περιφέρειας, που συνεισέφεραν στον πρόσφατο έρανο για τους εμπερίστατους αδελφούς μας στην Ουκρανία.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A