Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 η Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στην Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε και ανέγνωσε την Α’ στάση των Χαιρετισμών ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος, ο οποίος ανέλυσε τον στίχο των Χαιρετισμών «Χαίρε σιγής δεομένων πίστις». Ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας με αυτό το «Χαίρε» απευθύνεται στο πρόσωπο της Παναγίας μας και την αποκαλεί ότι είναι πίστις, το αντικείμενο της πίστεως, η ασφάλεια αυτών που δέονται εν σιγή. Η Παναγία αποτελεί την ενσάρκωση της σιωπής. Για να βιώσει κανείς το μυστήριο της σιγής, πρέπει πρώτα να το έχει βιώσει, για να έχει ευαίσθητη ακοή στη σιωπή του άλλου.Πράγματι ο βίος της Θεοτόκου είναι μια απόλυτη σιωπή. Ελάχιστα μίλησε η Παναγία μας. Μετρημένοι και ελάχιστοι οι λόγοι της, τους οποίους διέσωσαν οι Ευαγγελιστές. Οι περισσότεροι της λόγοι λέχθηκαν πριν γεννηθεί ο Ιησούς.

Με τη σιωπή ο άνθρωπος κατανοεί τα μεγαλεία του Θεού. Η σιωπή αποτελεί το κύριο γνώρισμα των αγίων, των σοφών, των μαρτύρων, των μεγάλων γεγονότων της ζωής. Αυτή η σιωπή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας και μόνο μέσα από αυτή μπορούμε να την κατανοήσουμε.

Αποκαλεί, λοιπόν, ο ιερός υμνογράφος την Θεοτόκο «Πίστις». Δηλαδή, είσαι η πίστη όλων εκείνων των θαυμαστών γεγονότων που δεν επιδέχονται έρευνα, που δεν μπορούν να κατανοηθούν με τον ανθρώπινο νου. Αυτά που είναι μυστήρια και γίνονται δεκτά με σιγή και ταπείνωση. Η Θεοτόκος είναι η πιστή που οι πιστοί χριστιανοί την πιστεύουν ως Θεοτόκο. Είναι η προσωποποίηση της πίστεως.

Στο τέλος, ο Πανιερώτατος τόνισε «καλούμαστε να εισερχόμαστε στο χώρο της σιωπής, για να ακούμε τη φωνή του Θεού, τη φωνή της συνειδήσεώς μας, να ακούμε τη φωνή των λαθών του παρελθόντος και να ακούσουμε τα βήματα των επερχομένων. «Ας αντιστώμεν εις τον πειρασμόν του εύκολου λόγου και ας εισέλθωμεν εις τον χώρον της σιωπής». Χωρίς σιωπή δεν είμαστε ανθρώπινοι αυθεντικά και χωρίς σιωπή δεν είμαστε αυθεντικά ελεύθεροι»

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A