Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας χοροστάτησε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στο Παλαιχώρι Μόρφου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μπακόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, συμπαραστατούμενος από τον Οικονόμο Νεόφυτο Πάρπα, τον Αρχιδιάκονο Ραφαήλ Μισιαούλη και τον Ιεροδιάκονο Αρσένιο Αθανασίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή. Αφορμή για την παραβολή αυτή έδωσε στο Χριστό η ερώτηση ενός νομικού, που για να πειράξει τον Κύριο, Τον ρώτησε τι πρέπει να κάνει για να κληρονομήσει την αιώνιο ζωή. Και στην απάντηση του Χριστού , να τηρεί την έντοκη της Παλαιάς Διαθήκης που λέει να αγαπάς το Θεό με όλη τη δύναμη της ψυχής σου και τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου, εκείνος ρώτησε «ποιος είναι για μένα ο πλησίον;». Έτσι, ο Κύριος του έδωσε μια διπλή απάντηση, περιγράφοντας όχι μόνο ποιος είναι ο πλησίον, αλλά και ποιο είναι το μέτρο της αγάπης προς τον πλησίον. Δεν είναι τυχαίο που η αγάπη προς τον Θεό συνδέεται άμεσα με την αγάπη προς τον πλησίον. Γιατί και η αγάπη προς το Θεό και η αγάπη προς τον πλησίον προϋποθέτουν να κάνουμε χώρο στην καρδιά μας για να τους χωρέσουμε, να υπερβούμε τον εγωισμό μας δηλαδή και κάθε εγωκεντρική διάθεση.

Η αγάπη δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες πράξεις, ούτε σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ως υπέρβαση του εγώ, έχει τη δύναμη και τη διάθεση να φτάσει μέχρι και την αυτοθυσία, να ευεργετεί ακόμα και τον εχθρό, να προσφέρει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, να αναλώνει και το πλεόνασμα και το υστέρημα κάθε εσωτερικής δύναμης χωρίς να κουράζεται και χωρίς ποτέ να εξαντλείται, ανέφερε ο Πανιερώτατος.

Τέλος, ανέφερε ότι παράδειγμα τελείας αγάπης έχουμε πρώτα τον Θεάνθρωπο Χριστό, που ακόμα και πάνω στο Σταυρό προσευχόταν για τους σταυρωτές Του: «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι» (Λουκ. 23,34). Αυτού του είδους αγάπης πρέπει να έχουμε στη ζωή μας. Στόχος μας είναι να ομοιάσουμε στον καλό Σαμαρείτη, χρησιμοποιώντας όλα όσα μας έχει προσφέρει ο Θεός.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος τέλεσε το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, ο οποίος στις 19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε στο κρησφύγετό του και ανατινάχθηκε από τις δυνάμεις κατοχής.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία εξήρε τη θυσία του ήρωα και την προσφορά του προς την πατρίδα.

Μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων της κοινότητος Παλαιχωρίου.

Τόσο στο μνημόσυνο όσο και στο τρισάγιο παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, οι εκπρόσωποι του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Αρχηγού της Αστυνομίας, οι κοινοτάρχες Παλαιχωρίου Μόρφου, Παλαιχωρίου Ορεινής και Ασκά, μαθητές του περιφερειακού Γυμνασίου Μαλούντας και του περιφερειακού Δημοτικού Παλαιχωρίου, οργανωμένα σύνολα και άλλοι τοπικοί φορείς.

Το μνημόσυνο διοργάνωσαν η Παγκύπρια Ένωση Γεωπόνων και ο Αθλητικός Πνευματικός Όμιλος Παλαιχωρίου (ΑΠΟΠ).

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A