Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Με ιερή συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 4 Ιουλίου 2021, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κοινότητα Καμπιά, το ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ θυσιασθέντων κατά την 9η Ιουλίου 1821.

Του Μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας συμπαραστατούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Μαρκουλλή και τον Αρχιδιάκονο Ραφαήλ Μισιαούλη.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού. Ανέφερε ο Πανιερώτατος ότι «η ορθόδοξη Εκκλησία λοιπόν, υπήρξε η κιβωτός της σωτηρίας του Ελληνικού γένους και η δύναμη εκείνη που με το ποιμαντικό και εθνικό έργο της προετοίμασε τον υπόδουλο Ελληνισμό να αγωνιστεί και να κερδίσει την ελευθερία του. Η Εκκλησία καλλιέργησε το χριστιανικό ήθος και τον ορθόδοξο λειτουργικό τρόπο ζωής, διατήρησε τη γλώσσα και την ιστορία μαζί με την ελπίδα της ελευθερίας και η εκκλησία επαινεί τον υγιή πατριωτισμό και εύχεται πως ο Θεός ευλογεί «τους άρχοντας νίκας χορηγών αυτής κατά των πολεμίων». Και όπως διαφυλάσσει τας χριστιανικάς πόλεις, εκ της βαρβαρικής αλώσεως και εκ παντοίων κινδύνων». Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος τόνισε ότι «στις 9 Ιουλίου του 1821, επανερχόμενοι στο θέμα της μεγάλης σφαγής του Ιουλίου του ’21, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, οι τρεις μητροπολίτες ηγούμενοι, αξιωματούχοι και άλλοι κληρικοί και λαϊκοί, αυτά τα 486 άτομα θυσιάστηκαν ως αγνά και άμωμα ιερεία υπέρ πίστεως και πατρίδος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες κάποιοι εγλίτωσαν γιατί είχαν οσφρανθεί τις διαθέσεις των Τούρκων αλλά οι περισσότεροι είχαν ενδώσει εις το κάλεσμα και έτσι η σφαγή επήρε μια ευρύτητα».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εθνομάρτυρα Κυπριανού από τον Μητροπολίτη Ταμασού, την Πολιτική Ηγεσία, την βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Σάβια Ορφανίδου, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου, εκ μέρους του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, εκ μέρους του Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ταμασού, Κοινοτάρχες, Εκκλησιαστικές Επιτροπές, Χριστιανικούς Συνδέσμους και Σωματεία. Η τελετή έληξε με τον Εθνικό Ύμνο.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A