Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων, «τῆς Μητροπόλεως αὐτῆς τῶν ἑορτῶν», κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, της ανατολής «τοῦ νέου ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου», όπως και της μεγάλης εορτής των Θεοφανίων, επικοινωνούμε πατρικά μαζί σας, για να ευχηθούμε σε όλους σας «πᾶν δώρημα τέλειον, τό καταβαῖνον ἐκ τοῦ Πατρός τῶν φώτων» (Ιακ. α΄17) και να σας επιδαψιλεύσομε τις ευχές μας, όπως και τις ευλογίες της Εκκλησίας μας.

Ταυτόχρονα, θέλομε να σας καλέσομε στις δύσκολες αυτές μέρες, τις οποίες διερχόμαστε, ως παγκόσμια και τοπική κοινότητα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, να τηρούμε τις υποδείξεις, σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, των αρμοδίων Υπηρεσιών Υγείας, ενώ, ταυτόχρονα, να έχομε ως ύψιστο καθήκον μας την καταφυγή μας στη δύναμη και στην πρόνοια του Θεού.

Επί του προκειμένου, είναι ελπιδοφόρος ο λόγος του Αποστόλου Παύλου, ότι «πιστός ὁ Θεός οὐκ ἐάσει ἡμᾶς πειρασθῆναι, ὑπέρ ὅ δυνάμεθα, ἀλλά ποιήσει σύν τῷ πειρασμῷ καί τήν ἔκβασιν τοῦ δύνασθαι ἡμᾶς ὑπενεγκεῖν» (Α’ Κορ. ι΄ 13).

Τούτο δηλώνει, ότι ο Θεός, ως Πατέρας μας, δεν θα μας αφήσει αβοήθητους, αλλά, μαζί με τη δοκιμασία, θα μας δώσει και τη δύναμη, ώστε να υπερβούμε τον πειρασμό.

Παράλληλα, αυτή η θεόπνευστη υπόσχεση μάς παρέχει και την ελπίδα, πως και το χρονίζον εθνικό μας πρόβλημα, με τη βοήθεια του Θεού, θα εύρει κάποτε τη λύση του, αρκεί εμείς να έχομε γι’ αυτό εμπιστοσύνη στον Θεό. Αυτό ισχύει και για κάθε προσωπική μας δυσκολία.

Και με την ευκαιρία αυτή, θέλομε να σας υπομνήσομε τον λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ότι κάθε εορτή της Εκκλησίας μας είναι και «κεφάλαιον μνήμης τοῦ Θεοῦ καί τοῦ ἀνθρώπου».

Γι’ αυτό και θερμά σας παρακαλούμε αυτές τις άγιες μέρες, μαζί με τις άλλες φροντίδες μας, θα πρέπει να επιδιώξομε να έχομε και μια συνάντηση και επικοινωνία, όχι με τους άλλους ανθρώπους, αλλά αυτή τη φορά με τον εαυτό μας. Και πιο συγκεκριμένα, να φροντίσομε την κατ’ ιδίαν επικοινωνία, μέσα σε πνεύμα προσευχής και αυτογνωσίας και να πραγματοποιήσομε ένα ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό μας.

Να ερευνήσομε και να μάθομε, μέσα σε μια πράξη ειλικρινούς αυτοκριτικής, ποιοι είμαστε, πώς συμπεριφερόμαστε, ποιες είναι οι αδυναμίες μας, ποιες οι σχέσεις μας με τους δικούς μας και τους άλλους ανθρώπους και, προπάντων, ποιες είναι οι σχέσεις μας με τον Θεό και την Εκκλησία.

Και, μετά από αυτή την προσωπική αυτοκριτική, πάλι με προσευχή, να πάρομε τις σωστές αποφάσεις. Και σ’ αυτή την περίπτωση είναι καθοριστική μια συνάντησή μας με τον πνευματικό ιερέα.

Τούτο μας συνιστά ιδιαίτερα ο Μέγας Βασίλειος σε ένα θαυμάσιο λόγο του, τον οποίο επιγράφει: «Πρόσεχε σεαυτόν». Αν εφαρμόσομε αυτό τον τρόπο, ως πρόγραμμα ζωής, τότε και θα γινόμαστε καλύτεροι, αλλά και, προπάντων, θα αξιωνόμαστε να αποβαίνομε πιο ευάρεστοι στον Θεό.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζομε όλους  και ευχόμαστε, όπως «ἡ Χάρις τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ Πατρός καί ἡ κοινωνία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, εἴη μετά πάντων ὑμῶν».  

Ευχέτης προς Κύριον

ο Μητροπολίτης Ταμασοῦ και Ορεινής Ησαΐας

Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής, Χριστούγεννα 2020

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A