Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

          Μέσα στα πλαίσια του Κατηχητικού έργου του Γραφείου Ποιμαντικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, λειτούργησαν και αυτό το καλοκαίρι του 2019 οι Κατασκηνώσεις των Κατηχητικών σχολείων της περιφέρειάς μας. 

             Οι κατασκηνώσεις αποτελούν μια ευκαιρία ψυχαγωγίας για τα παιδιά, αλλά συγχρόνως αποτελούν και ευκαιρία για πνευματική ανατροφοδότηση και ενίσχυση του πνευματικού αγώνα των παιδιών μας. Μέσα στη ζωή της κατασκήνωσης τα παιδιά ενδυναμώνονται και λαμβάνουν εφόδια για τον αγώνα που διεξάγουν εναντίον των πειρασμών της σημερινής κοινωνίας. 

                  Τα δύο τελευταία  χρόνια οι κατασκηνώσεις μας γίνονται στις εγκαταστάσεις της Μητρόπολης Πάφου, στη Μονή Ιερέων κοντά στη Χρυσορρογιάτισσα.  Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι ειδικά κατασκευασμένες για τους σκοπούς της κατασκήνωσης και εξυπηρέτησαν πάρα πολύ το κατηχητικό μας έργο.  Είναι ένας χώρος μέσα στο δάσος, με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, την εκκλησία, γήπεδα ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας, ευρύχωρους θαλάμους, σύγχρονη κουζίνα και τραπεζαρία. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, η οποία μας παραχώρησε τα τελευταία χρόνια τους χώρους τους για την κατασκήνωσή μας.  

         Το πρόγραμμα που ακολουθείται στις Κατασκηνώσεις μας είναι και ψυχαγωγικό, αλλά και ψυχωφέλιμο. Κάθε πρωί τα παιδιά συγκεντρώνονται στο μικρό ναό της κατασκήνωσης για την πρωινή προσευχή και το αγιογραφικό ανάγνωσμα. Μετά γίνεται η έπαρση της σημαίας  και ύστερα από τις καθαριότητες και την επιθεώρηση, ακολουθούν οργανωμένες ομαδικές δραστηριότητες (βιωματικά εγαστήρια, χειροτεχνίες κλπ). Αργότερα, τα παιδιά ασχολούνται με παιγνίδια και πρωταθλήματα, τα οποία συνεχίζονται και μετά τη μεσημβρινή ξεκούραση.  Τα παιγνίδια και πρωταθλήματα οργανώνουν στελέχη της κατασκήνωσης. 

           Στο πρόγραμμα της Κατασκήνωσης εντάσσονται εκδρομές σε μοναστήρια ή στην παραλία για θαλάσσιο μπάνιο. Φέτος επισκεφθήκαμε την παραπλήσια  Μονή Ιερέων, τη Μονή Χρυσορρογιάτισσας, τη Μονή Αγίου Νεοφύτου, το χωριό Παναγιά. Επίσης κάναμε μια εξόρμηση στην Πάφο, στον κόλπο των Κοραλλίων για μπάνιο. Τα παιδιά πέρασαν πολύ ωραία στην εκδρομή αυτή και με την αρωγή και επίβλέψη ναυαγοσώστη, έκαναν το θαλάσσιο μπάνιο τους. Τα πρωταθλήματα ήταν οργανωμένα και έλαβαν μέρος όλα τα παιδιά σε κάποια αγωνίσματα. Τα παιγνίδια οργανώθηκαν από τους Στέλιο Οδυσσέως και Στέφανο Χειμώνα, Μαρία Παναγή και Χρυσή Δημητρίου, και ήταν πολύ ενδιαφέροντα  (Σερβάιβορ, Άκου τι είπαν, Κρυμμένος θησαυρός, σταθμοί γνώσεων).     

           Στις Κατασκηνώσεις μας διοργανώνονται διάφορες ομιλίες προς τα παιδιά από ειδικούς παιδαγωγούς, θεολόγους και κληρικούς, εκπροσώπους της Αστυνομίας, του στρατού κλπ. Τα θέματα επιλέγονται από τα παιδιά και ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και στις ανησυχίες τους. Εφέτος μίλησαν στα παιδιά ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Κύρρης, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της κατασκήνωσης , ο π. Θεόδωρος Στυλιανού και για τα αγιογραφικά της κάθε ημέρας ο π. Ζήνων Παραδεισιώτης, π. Ραφαήλ Μισιαούλης και ο Αλέξανδρος Ταπάκης. Στον πνευματικό τομέα δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά που  ενδιαφέρονται να εξομολογηθούν και να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία και στη Θεία Ευχαριστία. Εξομολόγησαν οι αρχιμανδρίτες Νεκτάριος Μπακόπουλος,Αναστάσιος Κύρρης και π. Ζήνων Παραδεισιώτης.     

   Ομαδάρχες για τα αγόρια ήταν οι :  π. Ραφαήλ Μισιαούλης, Στέφανος Χειμώνας ,Ιωάννης Κολιαντρής, Αλέξανδρος Χ’’ Αντώνης, Μιχάλης Χρυσοστόμου , Λοίζος  Λοίζου, Στάθης Μιχαήλ . 

        Είναι γεγονός ότι τα παιδιά μας μένουν ευχαριστημένα από τις κατασκηνώσεις μας, ενισχύονται και παίρνουν τα εφόδια για την εν Χριστώ ζωή.  Οι κατασκηνώσεις των νέων μας δεν  αποτελούν μόνο μια ευκαιρία ψυχαγωγίας, αλλά προσφέρουν στα παιδιά μας πολλά θετικά στοιχεία, για να  στερεώνονται στον πνευματικό αγώνα και από την τρυφερή ηλικία να μάθουν να αγωνίζονται, να ακολουθούν το σωστό δρόμο και να προφυλάγονται από διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν στη σημερινή κοινωνία.  Ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να λειτουργούμε και στο μέλλον τις κατασκηνώσεις αυτές, για ενίσχυση του Κατηχητικού μας έργου.

      Τα ίδια περίπου προγράμματα ακολουθούνται και από τα κορίτσια των κατηχητικών μας. Αρχηγός ήταν η κ. Ερασμία Ρουσιά πρώην Επιθεωρήτρια και υπεύθυνος ιερέας ο πρωτοπρεσβύτερος π. Στέφανος Χρυσάνθου. Ομαδάρχισσες ήταν η Χρυσή Δημητρίου, Μαρία Παναγή, Γεωργία Παπαπαρασκευά, Αθηνά Τσαγγαρίδου, Δέσποινα Κολιανδρή και Μαρία Ιωακείμ. 

      Τα παιδιά μας φεύγουν από τις κατασκηνώσεις με τις καλύτερες αναμνήσεις και περιμένουν τη νέα χρονιά για να λάβουν πάλι μέρος. Ωφελούνατι πάρα πολύ στον πνευματικό τομέα, γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να επαναλαμβάνονται κάθε χρονιά και να ενισχύεται ο θεσμός των κατασκηνώσεων.   

   Ευχαριστούμε θερμά την ιερά Μητρόπολη Πάφου, γιατί μας παραχωρεί ευγενώς τους χώρους των δικών της κατασκηνώσεων στη Μονή Ιερέων, κοντά στην Παναγιά. Ευχαριστούμε,επίσης όλους τους χορηγούς της κατασκήνωσης , που μας χορήγησαν διάφορα είδη. Χωρίς αυτές τις δωρεές δύσκολα θα τα καταφέρναμε.   

                                                                  Αλέξανδρος Ταπάκης

                                    Θεολόγος, πρώην Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A