Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

             «Αγιασθήσεσθε και άγιοι έσεσθε»

       Η εντολή αυτή του Θεού προβάλλει στο επίκεντρο της προσοχής μας με τη σημερινή γιορτή των Αγίων Πάντων. Θα αγιάζεσθε, μας λέγει, και άγιοι θα είσθε. Παραμελημένο παρουσιάζεται στην εποχή μας το ιδανικό αυτό της αγιότητας. Γι’αυτό και στο άκουσμά του ξεσπούν σε ειρωνικά μειδιάματα πολλοί άνθρωποι.. Άλλοι πάλι, το βλέπουν σαν κάτι το άπιαστο και το ακατόρθωτο. Και όμως δεν έπαυσε να είναι εντολή του Θεού. 

        Ας την μελετήσουμε, λοιπόν, μια και η σημερινή μέρα προβάλλει μπροστά μας όχι ένα και δύο, αλλά νέφος ολόκληρο αγίων και μαρτύρων, το σύνολο των αγίων της Εκκλησίας μας. 

         Η αγιότητα είναι κατά πρώτο λόγο εντολή του Θεού. Γιατί δε σκεφτόμαστε το περιστατικό της δημιουργίας; Τι είπε τότε ο Θεός; «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν» Αυτός είναι ο προορισμός μας. Να μοιάσουμε στο Θεό. Άγιος και πανάγιος εκείνος. Αυτό  να κάνουμε κι εμείς. Να επιδιώξουμε να του μοιάσουμε στην αγιότητα. Μας το ζητά, εξάλλου, επίμονα. «Αγιάσεσθε και άγιοι έσεσθε». Φροντίζετε με κάθε τρόπο να καλλιεργείτε στη ζωή σας την αγιότητα. Μας παραγγέλλει, λοιπόν, με τη γραφίδα του Αποστόλου Πέτρου: «Κατά τον καλέσαντα υμάς άγιον και αυτοί άγιοι εν πάση αναστροφή γενήθητε».  Σύμφωνα με το παράδειγμα του Άγίου Θεού που σας κάλεσε, μας λέγει ο κορυφαίος Απόστολος, φροντίστε να γίνετε και σεις άγιοι σε κάθε περίπτωση και σε κάθε τρόπο της συμπεριφοράς σας. Οδηγός στη ζωή σας δεν μπορεί να είναι άλλος από το θέλημα του Θεού. Ο Απόστολος Παύλος μας λέγει ότι θέλημα του Θεού είναι ο αγιασμός μας, το να κρατούμε τον εαυτό μας μακριά από την αμαρτία. Όπως ο Θεός μισά την αμαρτία, έτσι και εμείς να την περιφρονούμε και να την αποστρεφόμαστε.

      Ως αποτέλεσμα αυτών των σκέψεων, προβάλλει το ερώτημα: Είναι δυνατό σήμερα ο άνθρωπος να γίνει άγιος; Είναι δυνατό μέσα στη θύελλα του κακού να παραμείνει κανένας όρθιος; Μπορεί να πραγματοποιήσει στη ζωή του την αγιότητα, εκεί που γύρω του αφθονούν τα κακά παραδείγματα;  

       Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε εδώ είναι ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια γύρω από την αγιότητα. Οι πιο πολλοί άνθρωποι την θεωρούν σαν κάτι το απραγματοποίητο, γιατί όταν μιλούν για αγιότητα, την φαντάζονται σαν κάτι δεδομένο. 

 Η αγιότητα ειναι μια κατάσταση που βρίσκεται σε αδιάκοπη εξέλιξη. Είναι κατάσταση αδιάκοπου αγώνα για την τελειότητα. Δεν έχει τέλος και διαρκεί όσο και η ζωή μας. Ο αγωνιστής της τελειότητας βρίσκεται συνεχώς στις επάλξεις. Και αν πέσει, πάλι σηκώνεται, τρέχει να επουλώσει τις πληγές  και συνεχίζει τον αγώνα. 

       Με τέτοια διάθεση υποχωρούν μπροστά του τα εμπόδια και ο πιστός προχωρεί και ανεβαίνει σε πιο ψηλές κορφές. Είναι, λοιπόν, εφαρμόσιμη, σαν εντολή του Θεού η αγιότητα. 

       Η αγιότητα είναι και αίτημα της εποχής μας, για επιστροφή στις ηθικές αξίες, από τις οποίες απομακρύνθηκε με τόσο δυσάρεστες συνέπειες. Αγιότητα είναι η προσήλωση στο καθήκον. Αγιότητα είναι το να ξεπερνάς εμπόδια, να παρακάμπτεις δυσκολίες, να παραμένεις συνεχώς προσηλωμένος στις αρχές και αξίες της ορθοδοξίας. 

      Ο Άγιος δεν συνθηκολογεί με το κακό, δεν παρασύρεται. Επιτελεί το καθήκον του στην εργασία του, με ζήλο και τιμιότητα. Αγωνίζεται σταθερά και με επιμονή, για να φτάσει στους στόχους του. Το ίδιο έκαμαν και οι Άγιοι Πάντες που γιορτάζουν σήμερα. Γι’ αυτό και με την πίστη τους «κατηγωνίσαντο βασιλείας, ειργάσαντο δικαιοσύνην, επέτυχαν επαγγελιών, έφραξαν στόματα λεόντων, έσβεσαν δύναμιν πυρός».  Με τη δύναμη του Χριστού ας αγωνιστούμε κι εμείς μέχρι τέλους να εξαγιάζουμε κάθε μέρα τη ζωή μας και να είμαστε σίγουροι ότι η χάρη του θα ευλογήσει την προσπάθειά μας.      

                                         Αλέξανδρος Ταπάκης       

                                               Θεολόγος           

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A