Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Μέσα στα πλαίσια των κατηχητικών δραστηριοτήτων, το Γραφείο Ποιμαντικής Διακονίας της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής διοργάνωσε τις κατασκηνώσεις για αγόρια και κορίτσια των κατηχητικών. Οι κατασκηνώσεις για αγόρια δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου  έγιναν από την Τετάρτη 25 ιουλίου 2018 μέχρι την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018. Για τα κορίτσια Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου από την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 μέχρι την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018. 

Αυτή τη χρονιά οι Κατασκηνώσεις μας έγιναν  στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, παρά τη Μονή Ιερέων, κοντά στην Παναγιά, που ευγενώς μας παραχώρησε η Μητρόπολις Πάφου, και γι’ αυτό ευχαριστούμε θερμά τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο και τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο για την ευγενή παραχώρηση των χώρων τους. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι ειδικά κατασκευασμένες για τους σκοπούς της κατασκήνωσης και εξυπηρέτησαν πάρα πολύ το κατηχητικό μας έργο.  Είναι ένας χώρος μέσα στο δάσος, με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, την εκκλησία, γήπεδα ποδοσφαίρου και καλαθόσφαιρας, ευρύχωρους θαλάμους, σύγχρονη κουζίνα και τραπεζαρία.

Αρχηγός της κατασκήνωσης για τα αγόρια ήταν ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κοπτίδης και υπαρχηγός ο Αρχιμανδρίτης Θεοτόκης Φαίδωνος. Στο επιτελείο συμμετείχαν ο πρωτοπρεσβύτερος Στέφανος Χρυσάνθου και ο Αλέξανδρος Ταπάκης. Ομαδάρχες ήταν ο Στέλιος Οδυσσέως, ο Χριστόφορος Χριστοφόρου, ο Παύλος Ανδρέου και ο Παύλος Κυπριανού. Για τα κορίτσια αρχηγός ήταν η Θεολόγος Μιχαέλα Παύλου και ομαδάρχισσες η Μαρία Παναγή, η Γεωργία Παπαπαρασκευά, η Ελένη Ιωάννου και η Χρυσή Δημητρίου.

Το λεωφορείο ξεκίνησε από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, στο Επισκοπειό. Αφού κάναμε ένα ενδιάμεσο σταθμό στη Λεμεσό, το λεωφορείο έφτασε στη Μονή Ιερέων γύρω στις 12:00.  Οι κατασκηνωτές  συγκεντρώθηκαν στο χώρο συγκέντρωσης και εκεί τους δόθηκαν γενικές οδηγίες και τακτοποιήθηκαν στους θαλάμους τους.

Το απόγευμα έγινε ο Αγιασμός της κατασκήνωσης από τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο, ο οποίος και ενημέρωσε τα παιδιά για το θέμα της κατασκήνωσής μας,  που ήταν «Παναγία, ελπίς και προστασία μας». Τα ονόματα των ομάδων μας ήταν «Κυκκώτες ή Κυκκώτισσες, Μαχαιριώτες ή Μαχαιριώτισσες, Οδηγητές ή Οδηγήτριες, Χρυσοσπηλιώτες ή Χρυσοσπηλιώτισσες» και λήφθηκαν από ονόματα μοναστηριών και ναών αφιερωμένων στην Παναγία μας.

Ακολούθως, γινόταν ενημέρωση για τα πρωταθλήματα και τα παιδιά δήλωναν σε ποια αθλήματα και παιγνίδια θα συμμετείχαν.  Επίσης, προβλήθηκαν και κάποιες ταινίες με θέματα ενδιαφέροντα για τα παιδιά.

Το πρόγραμμα που ακολουθείται στις Κατασκηνώσεις μας είναι και ψυχαγωγικό, αλλά και ψυχωφέλιμο.  Το πρωί ή ώρα επτά σήμαινε το εγερτήριο και τα παιδιά πήγαιναν στο γήπεδο, που  ήταν καλυμμένο από γρασίδι και εκεί έκαναν την προσευχή,   τη  γυμναστική τους και την έπαρση της σημαίας. Ακολουθούσε το πρόγευμα, οι καθαριότητες, τα παιχνίδια, τα πρωταθλήματα και το γεύμα. Μετά ξεκούραση, και συνέχεια στα παιχνίδια και πρωταθλήματα.

Επίσης ένα απόγευμα πραγματοποιήσαμε πεζοπορία για την παραπλήσια μονή της Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας. Εκεί τα παιδιά ενημερώθηκαν για το ιστορικό της Μονής. Στη διάρκεια της Κατασκήνωσης μίλησαν οι πατέρες Διονύσιος, Θεοτόκης και ο κ. Αλέξανδρος Ταπάκης και η κ. Μιχαέλα Παύλου για την τιμή που αποδίδουμε στην Παναγία μας.

Τα παιδιά, λάμβαναν μέρος με μεγάλο ενδιαφέρον και σε διάφορα παιχνίδια, όπως το Παιχνίδι, «Άκου τι είπαν» και «Σταθμοί διασκέδασης και γνώσεων» και «Κρυμμένος Θησαυρός». .

Το Σάββατο 28 Ιουλίου και την Κυριακή 29 Ιουλίου τα αγόρια έλαβαν μέρος στον εκκλησιασμό που έγινε στην παραπλήσια Μονή των Ιερέων, η οποία ανήκει στη Μονή Κύκκου. Λειτούργησαν αντίστοιχα ο π. Διονύσιος και ο π. Θεοτόκης. Τα παιδιά κοινώνησαν, αφού προηγουμένως εξομολογήθηκαν και νήστεψαν. Επίσης, επισκέφθηκε την κατασκήνωση μας ο Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος, της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο οποίος μίλησε στα κορίτσια της κατασκήνωσης και τέλεσε και το μυστήριο της Εξομολόγησης.

Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια αναχώρησαν από την κατασκήνωση με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις. Ελπίζουμε να ωφελήθηκαν από την ολιγοήμερη παραμονή τους στην κατασκήνωση και να συνεχίσουν τον αγώνα της καθημερινής ζωής με περισσότερη δύναμη και σίγουρο βοηθό και προστασία την μεγάλη μητέρα μας, την Παναγία μας. Οι κατασκηνώσεις αποτελούν μια ευκαιρία ψυχαγωγίας για τα παιδιά, αλλά συγχρόνως αποτελούν και ευκαιρία για πνευματική ανατροφοδότηση και ενίσχυση του πνευματικού αγώνα των παιδιών μας. Μέσα στη ζωή της κατασκήνωσης τα παιδιά ενδυναμώνονται και λαμβάνουν εφόδια για τον αγώνα που διεξάγουν εναντίον των πειρασμών της σημερινής κοινωνίας.

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά μας μένουν ευχαριστημένα από τις κατασκηνώσεις μας, ενισχύονται και παίρνουν τα εφόδια για την εν Χριστώ ζωή.  Οι κατασκηνώσεις των νέων μας δεν  αποτελούν μόνο μια ευκαιρία ψυχαγωγίας, αλλά προσφέρουν πολλά θετικά στοιχεία, για να  στερεώνονται στον πνευματικό αγώνα και από την τρυφερή ηλικία να μάθουν να αγωνίζονται, να ακολουθούν το σωστό δρόμο και να προφυλάγονται από διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν στη σημερινή κοινωνία.  Ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να λειτουργούμε και στο μέλλον τις κατασκηνώσεις αυτές, για ενίσχυση του Κατηχητικού μας έργου.

                                                                      Αλέξανδρος Ταπάκης, Θεολόγος

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A