Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

 

«στις θέλει πίσω μου κολουθεν, παρνησάσθω αυτν κα ράτω τν σταυρν ατο, κα κολουθείτω μοι». (Μαρκ. η΄ 34)

Σήμερα είναι η Τρίτη Κυριακή των Νηστειών και βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Γι΄ αυτό και η Εκκλησία μάς προβάλλει στους ιερούς Ναούς μας τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και μας καλεί να τον προσκυνήσουμε με δέος και πίστη και να πάρουμε χάρη πολλή και δύναμη για τον πνευματικό αγώνα που διεξάγουμε την περίοδο αυτή.

Λίγες εβδομάδες πριν από το πάθος Του ο Κύριος κάλεσε τους μαθητές Του και τα πλήθη του λαού, για να τους πει λόγια βαρυσήμαντα για τη ζωή τους και τη ζωή όλων μας. Όποιος θέλει, είπε, να με ακολουθήσει και να γίνει μαθητής μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του κι ας πάρει τη σταθερή απόφαση να υποστεί για μένα, όχι μόνο κάθε θλίψη και δοκιμασία, αλλά και θάνατο σταυρικό.

Τι θέλει, όμως, ο Κύριος να μας διδάξει και να μας προτρέψει όταν μας καλεί να απαρνηθούμε τον εαυτό μας; Ποιον άραγε εαυτό καλείται ο άνθρωπος να αρνηθεί; Όλοι μας, δυστυχώς, κουβαλούμε πίσω από το πρόσωπο που προβάλλουμε προς τα έξω, και ένα ψεύτικο προσωπείο. Έναν εαυτό γεμάτο από πάθη, αδυναμίες και την πολυώδυνο αμαρτία. Αυτός ο εαυτός, όμως, είναι και που μας φράσσει το δρόμο και μας εμποδίζει να πορευτούμε και να ακολουθήσουμε το Χριστό στη ζωή μας.

Αυτή είναι η μια προϋπόθεση που καλείται ο κάθε μαθητής του Χριστού να έχει, δηλαδή την απάρνηση του κακού εαυτού μας. Και η δεύτερη, είναι η άρση, το σήκωμα του σταυρού. Ο Κύριος μας γνωρίζει πολύ καλά ότι σε λίγες μέρες θα ανέβει το φρικτό μαρτύριο του Γολγοθά και ανεβαίνοντας θα σηκώσει το δικό Του Σταυρό. Μια πράξη που έφερε τη σωτηρία στον άνθρωπο. Αλλά και μια οδός μαρτυρική που καλείται ο κάθε ένας από εμάς να ακολουθήσει για να κληρονομήσει την εν Χριστώ σωτηρία.

Τι είναι, όμως, η άρση του Σταυρού; Από τη μια είναι η ομολογία που πρέπει συνεχώς να δίνουμε στη ζωή μας για την υπεράσπιση της πίστης μας, ιδιαίτερα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς στους οποίους ζούμε. Από την άλλη, όμως, η άρση του Σταυρού είναι και το σύμβολο της κάθε δυσκολίας και δοκιμασίας, που κάθε ένας από εμάς αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Οι πάμπολλες ασθένειες, ένας θάνατος ενός προσφιλούς μας προσώπου και τόσες άλλες δοκιμασίες, που μας βυθίζουν, πολλές φορές, σ’ ένα απέραντο πέλαγος γεμάτο θλίψη και πόνο. Και σ’ αυτές τις στιγμές ζητούμε κάπου να ακουμπήσουμε. Πού όμως; Που αλλού, παρά σε Αυτόν, που δοκίμασε και γεύτηκε  πρώτος στον υπέρτατο βαθμό τη δοκιμασία του σταυρικού θανάτου. Στον Χριστό, ο οποίος γνωρίζει καλά και τις δικές μας δυνάμεις και που πάντα γίνεται ο «αγαθός Κυρηναίος» και σηκώνει μαζί μας κάθε πόνο και θλίψη της ζωής μας, για να μας τον ελαφρύνει και να μας δώσει και πάλι τη χαρά.

Τα λόγια του Κυρίου στο σημερινό Ευαγγέλιο κλείνουν μ’ ένα μήνυμα ελπίδας προς τους μαθητές Του. Αφού τους είπε πολλά για τον σταυρό και τον θάνατο που επρόκειτο να υποστεί ὁ ίδιος, κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι πολλοί από αυτούς πού Τον άκουγαν την ώρα εκείνη θα ζούσαν και θα έβλεπαν «τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει». Βασιλεία του Θεού εδώ ο Κύριος εννοεί την Εκκλησία Του.

Πράγματι, έζησαν οι μαθητές Του και είδαν τη δόξα της Μεταμόρφωσης, τη νίκη της Ανάστασης, την ακατανίκητη δύναμη της Εκκλησίας. Κι εμείς σήμερα πού ατενίζουμε τον Σταυρό του Κυρίου και τον προσκυνούμε με πίστη και ευλάβεια, ας μην ξεχνούμε ότι πίσω από τη θλίψη και τα βάσανα που συνοδεύουν την άρση του Σταυρού κρύβεται η χαρά και η δόξα της Αναστάσεως.

                                                               Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού

Πατήστε ΕΔΩ για μορφή pdf.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A