Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

image001Η Ακαδημία Πολιτισμού της Ι.Μ. Ταμασού που φέρει το χαρακτηριστικό όνομα Κυπροπαίδεια, ακριβώς για να παραπέμπει στους στόχους της Ακαδημίας, η οποία ενδιαφέρεται για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον τόπο, τις τοπικές, αλλά και τις ευρύτερες παραδόσεις μας, τη γλώσσα και την ιστορία μας,  ιδρύθηκε πρόσφατα ως αποτέλεσμα της έγνοιας του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, να συστήσει ένα φορέα πολιτισμού, ο οποίος, υπό τη σκέπη της Μητρόπολης, να δραστηριοποιείται στη μητροπολιτική περιφέρεια, αλλά και να προσφέρει στην κυπριακή κοινωνία με ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες, με συνεργασίες και προγράμματα για τα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Βασικοί σκοποί της  Ακαδημίας σύμφωνα και με το καταστατικό της είναι:

Α) η πολιτιστική, πνευματική, κοινωνική και περιβαλλοντολογική ανάπτυξη της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασσού και της Κύπρου γενικότερα.

Β) η προαγωγή του κοινωνικού, πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου της κοινωνίας.

Γ) Η διάσωση, αξιοποίηση διατήρηση των στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού.

Δ) Η ανάπτυξη συνεργασίας με Πολιτιστικούς Φορείς, με Οργανισμούς Κρατικούς ή Ιδιωτικούς, με ομάδες πολιτών και με επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται  στον τομέα του πολιτισμού.

Ε) Η εκπόνηση, διαχείριση, υλοποίηση, αξιολόγηση τοπικών, περιφερειακών, Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και  Πρωτοβουλιών, σε σχέση με την ευρεία έννοια της πολιτιστικής – πνευματικής –κοινωνικής  – περιβαλλοντικής – επιμορφωτικής αναβάθμισης καθώς επίσης την  αξιοποίηση όλων των δυνατών χρηματοδοτήσεων, και επιχορηγήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμα, σκοπός της Ακαδημίας είναι:

ΣΤ) Η συστηματική καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Τόπου μας, με τη διάσωση, μελέτη, διατήρηση και προβολή των  ιστορικών στοιχείων, των ιδιωματισμών της γλώσσας, των εθίμων και παραδόσεων, της αρχιτεκτονικής  κληρονομιάς και συνολικά όλων των στοιχείων πολιτιστικής μνήμης.

Ζ) Η συνεχής μέριμνα για τη στήριξη και ανάδειξη σύγχρονων μορφών λαϊκής έκφρασης και δημιουργίας που μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν το συνεχές του πολιτισμού μέσα στην ιστορική διαδρομή του τόπου μας και των ανθρώπων του.

Η) Η ανάπτυξη, αξιοποίηση και ανάδειξη των πνευματικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δυνάμεων της περιοχής. Στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της Ακαδημίας ήδη προσεταιριστήκαμε ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και της επιστήμης.

Θ) Η ηθική και υλική στήριξη και ενίσχυση πρωτοβουλιών ατόμων, ομάδων, φορέων, για θέματα που άπτονται της  πνευματικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της μητροπολιτικής περιφέρειας Ταμασού.

Ακόμα η Ακαδημία επικεντρώνεται στην

Ι) ανάπτυξη και διάδοση με κάθε πρόσφορο μέσο, των ιδεών της χριστιανικής αγάπης, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του εθελοντισμού, της ευγενούς άμιλλας, του αλληλοσεβασμού, του  αντιρατσισμού, της ξενοφοβίας και της προκατάληψης (πραγματικά επίκαιρες ιδέες αυτόν τον καιρό), με στόχο τη δημιουργία μίας πολυπολιτισμικής, ελεύθερης και  δημοκρατικής κοινωνίας και κυρίως ενός Πολιτισμού της Ειρήνης, βασικού αγαθού του Ανθρώπου.

Τέλος,

ΙΑ) Η ενθάρρυνση των νέων να ενασχοληθούν με τον πολιτισμό, τα γράμματα, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Οι σκοποί της Ακαδημίας επιτυγχάνονται ενδεικτικά με τα παρακάτω μέσα:

Α) Τη δημιουργία και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης – αναγνωστήριου. Ήδη συστήθηκε και λειτουργεί βιβλιοθήκη εδώ στη Μητρόπολη, η οποία σύντομα θα καταστεί και δανειστική, που εμπλουτίστηκε με πολλά βιβλία κυπρολογικού, αλλά και άλλου περιεχομένου. Ιδιαίτερα η βιβλιοθήκη επιδιώκουμε να διαθέτει ηλεκτρονική πρόσβαση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, ώστε οι ερευνητές και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εργάζονται με τρόπο αποτελεσματικό αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, γι’ αυτό είμαστε σε επαφή με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για να διασφαλίσουμε αυτή τη λειτουργία.

Β) Διοργάνωση εκθέσεων.

Γ) Διοργάνωση Συζητήσεων, ομιλιών, διαλέξεων, από καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, με φορείς της κοινωνίας κι όχι μόνο. Ήδη έχει θεσμοθετηθεί κύκλος διαλέξεων σε συνεργασία με τη Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου που έχουν σχέση με τη γλώσσα, την ιστορία και τις χρήσεις της. Την ίδια ώρα σχεδιάζονται και διάφορες άλλες διαλέξεις που ενδιαφέρουν το ευρύτερο κοινό.

Δ) Προβολή ποιοτικών κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ.

Σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σχεδιάζεται η προβολή ποιοτικών ταινιών και ντοκυμαντέρ που θα συνδυάζονται με συζήτηση σχετική με την ταινία.

Ε) Συναυλίες μουσικής.

ΣΤ) Παρουσίαση, προβολή, ανάδειξη και επιβράβευση (με την σύσταση ειδικής Επιτροπής Βραβείων) νέων καλλιτεχνών,  θεατρικών και μουσικών σχημάτων, ανθρώπων του πνεύματος, των γραμμάτων και όλων των μορφών τέχνης και καλλιτεχνικών τάσεων και ρευμάτων.

Ζ) Ημερίδες (ήδη καθιερώθηκε ετήσια επιστημονική ημερίδα στα πλαίσια των “Ηρακλειδίων”, εκδηλώσεων προς τιμήν του προστάτη αγίου της Μητρόπολής μας αγίου Ηρακλειδίου), συνέδρια,  που αφορούν τον πολιτισμό, τα γράμματα, τις Τέχνες, το περιβάλλον.

Η) Έκδοση, περιοδικών,  θεματικών εργασιών, βιβλίων, ημερολογίων, καθώς και οποιουδήποτε εντύπου ή άλλου τεχνικού ή ηλεκτρονικού μέσου, κατάλληλου για την προώθηση των σκοπών της Ακαδημίας.  Ήδη η «Κυπροπαίδεια» εξέδωσε την εξαιρετική εργασία του δρα Γεώργιου Κουννούσιη, θεολόγου-κοινωνιολόγου, Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού (Κ.Υ.Κ.Α.Τ) με τίτλο «Άνθρωπος και Κοινωνία στο έργο του Γρηγορίου Νύσσης».

Ακόμα έχει τυπωθεί μια μικρή χρηστική έκδοση για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, Επίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, ο οδηγός του Μουσείου Γλαύκου Κληρίδη που βρίσκεται στη Μητρόπολη, ενώ σχεδιάζεται η έκδοση ενός εξαιρετικού βοηθήματος για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, ειδικά για τα δεδομένα της Κύπρου σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και μια εργασία του ιδίου του Μητροπολίτη Ησαΐα που αφορά στη Μητρόπολη Ταμασού, την ιστορία της και τη σύγχρονη αποστολή της.

Ακόμα η Ακαδημία έχει ως στόχο:

ΙΑ) τη Δημιουργία θεματικών μουσείων, όπου θα συγκεντρώνεται, καταγράφεται, συντηρείται και  προβάλλεται αξιόλογο υλικό και θα μπορούν να λειτουργούν ως μοχλός ανάπτυξης των γραμμάτων, των τεχνών και κάθε πολιτιστικής και περιβαλλοντολογικής συνείδησης και εκπαίδευσης των κατοίκων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου και  ιδιαίτερα της νέας γενιάς.  Ήδη λειτουργεί στον χώρο της Μητρόπολης μουσείο που περιλαμβάνει πολύ αξιόλογα εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία του τόπου, αλλά και εν γένει του πολιτισμού με εκθέματα από την Κύπρο, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, από μια εξαιρετική συλλογή που παραχωρήθηκε πρόσφατα στη Μητρόπολη από την κα Καίτη Κληρίδου και αφορά στην προσωπική συλλογή πολλών αντικειμένων πολιτισμού που μάζευε στη μακραίωνη πολιτική του πορεία ο Γλαύκος Κληρίδης. Την ίδια ώρα βεβαίως στον χώρο της Μητρόπολης, λειτουργεί και το κατεξοχήν μουσείο της Μητρόπολης με εξαιρετικά εκθέματα σημαντικής θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας από την ιστορική πορεία του χριστιανισμού.

Επιπλέον, γίνεται πρόβλεψη για την

ΙΒ) Οργάνωση, συντονισμό, στήριξη, προβολή και πραγματοποίηση φεστιβάλ και την καθιέρωση απονομής ετήσιων βραβείων (από εξειδικευμένη επιτροπή), καθώς και

ΙΓ) Τη Στήριξη και παράλληλη οργάνωση αγώνων αθλητικών, μουσικής, χορού, τραγουδιού, θεάτρου, κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ, με την αθλοθέτηση ανάλογων κινήτρων.   Ήδη σχεδιάζεται η λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου.

Ακόμα, σχεδιάζεται η:

ΙΔ) Προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και τη συνύπαρξη σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτιστικά δίκτυα με ομοειδείς ακαδημίες, ινστιτούτα, και κέντρα μελετών. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος της Κυπροπαίδειας με το ΚΕΜΕΔΙ, το Κέντρο για τις Ελληνικές Σπουδές της Διασποράς του οποίου προΐσταται η δρ Μαρία Ρούσσου του King’s Kollege του Λονδίνου, για τη συνεργασία σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη νεολαία και τον πολιτισμό. Την ίδια ώρα εγκαινιάστηκε διάλογος και ανοικτή επαφή με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, καθώς και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για μια πληθώρα από δράσεις, ενώ στελέχη αυτών των Πανεπιστημίων συμμετέχουν και στο Δ.Σ. της Κυπροπαίδειας.

 

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A