Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα του Α’ Επιστημονικού Συνεδρίου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης, της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής, χθές Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου ημέρα της θρονικής εορτής της Μητροπόλεως μας. Η ημέρα ξεκίνησε με Αρχιερατικό συλλείτουργο στην  πανηγυρίζουσα  Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου προεξάρχοντος, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Μητροπολίτου μας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος συνλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου Έξαρχου του Παναγίου Τάφου εν Κύπρω. Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής παρέστηκε συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος.

Όπως και στην έναρξη του Συνεδρίου, έτσι και σήμερα, αριθμός καταξιωμένων επιστημόνων στον τομέα της Ιστορίας της Τέχνης και Βυζαντινολογίας, παρουσίασαν ενδιαφέροντα ζητήματα τα οποία αφορούν την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ιστορία της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Φιλοθέου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συντήρηση και την αποκατάσταση την βυζαντινών μνημείων της περιφέρειας Ταμασού από το  Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ακολούθως, ο κ. Χαράλαμπος Πέτσας μίλησε για την εκκλησία της Παναγίας της Λαμπαδιώτισσας στο Μητσερό. Στη συνέχεια, έγινε εκτενής αναφορά στους θησαυρούς του χωριού Ασκάς, τόσο από την κα Ουρανία Περδίκη, η οποίο αναφέρθηκε στον ξύλινο ζωγραφιστό σταυρό από τον Ναό του Τίμιου Σταυρού στον Ασκά και από τον κ. Στυλιανό Περδίκη, ο οποίος μίλησε για την εικόνα δεομένης Παναγίας από το εν λόγω χωριό, όσο και από τον κ. Χρίστο Καρή, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα της Παναγίας και ειδικότερα στο ζήτημα της συντήρησης της.

Ακολούθως, η κα Ανδριανή Γεωργίου στην εισήγηση της, μίλησε για τις απεικονίσεις των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις κοινότητες Ταμασού ,ενώ ο κ. Γιώργος Μάρκου αναφέρθηκε στην Ιατρική και την Τέχνη στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής κατά την Ενετική περίοδο. Το λόγο στη συνέχεια πήρε η κα Στέλλα Frigerio Zeniou, η οποία μίλησε για την πινακίδα ενός χειρουργού – φαρμακοποιού που βρέθηκε στο χωριό Κλήρου. Συνεχίζοντας, η κα Μαρίνα Τουμπουρή παρουσίασε εισήγηση με θέμα: ” Made to protect, made to last: the case of the binding of a manuscript of Kampi Farmaka,  Saint George’ s parish church, ενώ αμέσως μετά η κα Νάσα Ποταπιού μίλησε για τις αρχειακές μαρτυρίες για υφιστάμενα και μη χωριά της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με δύο εισηγήσεις, οι οποίες αφορούσαν το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς Παλαιχωρίου. Αρχικά, ο κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους, έκανε εκτενή αναφορά στο Μουσείο  και στη συνέχεια ο Οικ. Παρασκευάς Αγάθωνος, μίλησε για τα Λειτουργικά αντικείμενα που βρίσκονται στο Μουσείο.

 

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A