Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 1000 χρόνια ρωσικής μοναχικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, το Ινστιτούτο του Ρωσικού Άθωνα διοργάνωσε συνδιάσκεψη με θέμα «Άθως-Το περιβόλι της Παναγίας» στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία, την 9η Ιουνίου 2016.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο κ. Μάριος Δημητριάδης Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο κ.  Stanislav Osadjiy.

Χαιρετισμό απηύθυναν με τη σειρά ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του Ρωσικού Άθωνα κ. Βαλέριος Πιρογκώφ, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ και προέδρου του τμήματος των εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων και μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Ιλαρίωνα, ο Ρώσος Ηγούμενος – Ιερομόναχος π. Διονύσιος Σλιόνοφ, Καθηγητής της Χριστιανικής Ελληνικής Πατρολογίας και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Μόσχας, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ κ. Γιώργος Άππιος και ο αξιότιμος  Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ως κεντρικός ομιλητής, εκφώνησε λόγο, με θέμα η παρουσία του Ρωσικού μοναχισμού αλλά και η σημασία του Αγίου Όρους ως πνευματικού φάρου, διά του οποίου φωτίζεται πνευματικά ολόκληρος ο σύγχρονος κόσμος. Συγκεκριμένα, ανάφερε ότι το ορθόδοξο ασκητικό πνεύμα των αγιορειτών μοναχών, σε συνδυασμό με τη βυζαντινή παράδοση, τέχνη και μεγαλοπρέπεια, δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση και ανάπτυξη ενός θρησκευτικού πολιτισμού, που για αιώνες τώρα τρέφει πνευματικά ολόκληρη την οικουμένη και ιδιαίτερα την Ορθόδοξη Ανατολή. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη Ορθόδοξη χώρα στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από αυτή την πνευματική κοιτίδα πνευματικού πολιτισμού. Σε πρόσφατη μελέτη του, ο ιστορικός λόγιος Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης καταγράφει ευσύνοπτα την πορεία των σχέσεων Ρωσίας και Αγίου Όρους, χαρακτηρίζοντας το Άγιο Όρος ως τροφό του ρωσικού Μοναχισμού.

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος ανάφερε μεγάλες μορφές Αγίων, οι οποίοι ασκήτεψαν στο Άγιο Όρος αλλά και συγκεκριμένα στο Ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ιστορικού λόγιου Μοναχού Μωυσή Αγιορείτου. Εν κατακλείδι ανάφερε, ότι, κατά την ταπεινή του γνώμη, την αλυσίδα, συνεχίζει σήμερα ο γέροντας Ηλίας, ο οποίος, αφού έζησε για πολλά χρόνια στον Άθωνα, σήμερα υπηρετεί ως πνευματικός της Λάβρας της Όπτινα, άξιος διάδοχος και συνεχιστής του φιλοκαλικού πνεύματος.

Στην συνέχεια ακολούθησε φωτογραφικό υλικό από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύριος χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Τράπεζα Πειραιώς.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A