Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

 

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Oρεινής κ. Ησαΐας τέλεσε τα θυρανοίξια του ιερού ναού Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Ταμασέων στην παλάιφατο κοινότητα της περιφέρειας Ταμασού, Πέρα Ορεινής . Η νεόδμητη αυτή εκκλησία, πέραν της αρχαίας μονής του Αγίου Ηρακλειδίου και της μονής του Αγίου Μνάσωνος (18ος αιώνας), είναι η πρώτη σύγχρονη εκκλησία που αφιερώνεται σε κάποιο από τους αγίους επισκόπους της Ταμασού. Η νέα εκκλησία κτίστηκε ακριβώς δίπλα από τα ερείπια παλαιού ναού αφιερωμένου στον άγιο Δημητριανό.
Παρά το δριμύ ψύχος, πλήθος ευλαβών χριστιανών προσέτρεξε, για να τιμήσει τον προστάτη Άγιό του. Μετά την ακολουθία των θυρανοιξίων τελέστηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός προς τιμήν του εορτάζοντος Αγίου Δημητριανού, χοροστατούντος του πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα.
Ο πρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής ευχαρίστησε θερμά τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα για τη στήριξη και τη μεγάλη βοήθεια του, διότι χωρίς αυτόν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «θα ήταν ακατόρθωτο να πραγματοποιηθεί το ευσεβές όραμα των κατοίκων, η ανέγερσις αυτού του ναού». Επίσης, ευχαρίστησε και τον συγχωριανό του Θεοφιλέστατο επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο για τις πολύτιμες συμβουλές του, όσον αφορά τον καλλωπισμό, αλλά και σχεδιασμό του Ναού.
Ο πρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής τόνισε την αισθητή παρουσία του Αγίου και ενίσχυση του κατά τη διάρκεια της όλης προσπάθειας. Μεταξύ αλλων ανέφερε ότι, παρόλο που για λίγο χρονικό διάστημα οι εργασίες της εκκλησίας είχαν σταματήσει λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, πολλοί συγχωριανοί ευαισθητοποιήθηκαν και προσέφεραν το τάμα τους. Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους προσέφεραν οικονομικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον εφημέριο ιερέα της κοινότητος Οικονόμο Δημήτριο Δημητριάδη.
Αντιφωνώντας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας επισήμανε ότι ο κρυφός πόθος, αλλά και η παρακαταθήκη των αείμνηστων ιερέων της κοινότητας, επιτέλους, έγιναν πραγματικότητα. Το εναρκτήριο λάκτισμα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, δόθηκε από τον ομοχώριο του Αγίου Δημητριανού Θοφιλέστατο επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, ο οποίος έκανε την πρώτη μεγάλη δωρεά από τις εισφορές της κηδείας του κατά σάρκα πατέρα του και αειμνήστου ιερέα της κοινότητος πρωτοπρεσβύτερου π. Στυλιανού. «Εύγε των Ταμασέων ιερέων η ομήγυρις, εύγε και των Περάτων Ορεινής το εκκλησίασμα, που μετά απο πολλή προσευχή, κόπο και μόχθο κατορθώσατε να οικοδομήσετε αυτόν τον περικαλλή Ναό». Σήμερα, τόνισε, «συμπανηγυρίζω όχι μόνο εγώ, αλλά και σύμπας ο λαός της Μητρόπολής μας. Ένας νέος ιερός Ναός ανοικοδομήθηκε και αφιερώθηκε στον Άγιο Δημητριανό, Επίσκοπο Ταμασού».
Μόνο με την ευλογία του Θεού θα μπορούσε, σε τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης, να χτιστεί ένας τέτοιος Ναός και ειδικά ο συγκεκριμένος, διότι με μαθηματική ακρίβεια η οικονομική κατάσταση του Ναού οδηγούσε σε αδιέξοδο. Όμως «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστίν», το έργο αυτό της Θείας πρόνοιας είναι αποτέλεσμα πίστης , προσευχής και προγραμματισμού και γι’ αυτό, ο Πανιερώτατος ευχήθηκε ας αντιληφθούν όλοι το θαύμα αυτό.
Εν κατακλείδι ευχαρίστησε σύσσωμη την εκκλησιαστική επιτροπή και τον ιερέα της κοινότητας, αλλά ιδιαίτερα τον επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο για τη συμβολή του, τονίζοντας ότι σήμερα πραγματοποιείται και ο πόθος του αειμνήστου πατρός του, πρωτοπρεσβυτέρου π. Στυλιανού.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Δημητριανό
Σύμφωνα με το συναξάριο του αγίου Δημητριανού, ο άγιος καταγόταν από την πόλη της Ταμασού. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ακολουθούσε τον άγιο Μνάσωνα, το δεύτερο επίσκοπο Ταμασού. Ο άγιος Δημητριανός διακρινόταν για την ασκητικότητα του και το ζήλο του υπέρ της διάδοσης του Χριστιανισμού ως πολέμιος της ειδωλολατρίας. Δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος είχε το χάρισμα των ιαμάτων, όπως αναφέρεται στο απολυτίκιο του ότι θεράπευσε ένα τυφλό.
Επίσης, αξιώθηκε της αρχιεροσύνης, γενόμενος επίσκοπος Ταμασού. Σε κώδικα της Μητρόπολης Πάφου ο άγιος Δημητριανός αναφέρεται ως ο τέταρτος στη σειρά επίσκοπος Ταμασού, μετά τον άγιο Ρόδωνα. Αναφορά στον άγιο Δημητριανό, ως επίσκοπο Ταμασού κάνει ο Λεόντιος Μαχαιράς (15ος αιώνας) και ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός(1788), οι οποίοι αναφέρουν ακόμα ότι στο χωρίο Πέρα Ορεινής της επαρχίας Λευκωσίας υπάρχει και ο τάφος του Αγίου. Εκτενέστερη πηγή πληροφοριών για τον Άγιο Δημητριανό αποτελεί η ακολουθία του, που συντάχθηκε το 1832 από τον ιερέα Χριστόδουλο, ο οποίος πιθανόν να εμπνεύστηκε από την προφορική και τοπική παράδοση.
Στο χωριό Πέρα Ορεινής υπάρχει ερειπωμένο παρεκκλήσι προς τιμή του αγίου και εικόνα του 1766 που φυλάσσεται στην εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας του ίδιου χωριού.

 

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A