Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Στις 27 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Δημητριανού, Επισκόπου Ταμασέων. Της Ευχαριστιακής Σύναξης στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα ιερό ναό, που βρίσκεται στην Κοινότητα Περάτων Ορεινής, προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Κληρικών, που  ανήκουν στη Μητρόπολη μας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος χειροτόνησε σε Διάκονο τον  μοναχό Δημητριανό, κατά  κόσμον Χαράλαμπο Πέτσα.

Ο  νέος Διάκονος κατάγεται από το Παλαιομέτοχο και τα τελευταία χρόνια, μετά από κάλεσμα του Μητροπολίτου Ταμασού, εντάχθηκε στην Αδελφότητα των Πατέρων, που εγκαταβιούν στην Ιερά Μητρόπολη. Μετά τις σπουδές του στη Φιλοσοφική  Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στο τμήμα Αρχαιολογίας και την επιτυχή λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος, με παρότρυνση του Πανιερωτάτου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκεται στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρουπόλεως, όπου επιδίδεται στην εκμάθηση της Ρωσικής γλώσσας με σκοπό τη συνέχιση των σπουδών του.

Οι εξειδικευμένες γνώσεις του στον τομέα της αρχιτεκτονικής των ναών βοήθησε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια το αρμόδιο τμήμα της Μητροπόλεως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την ανέγερση των ναών με τα σωστά βυζαντινά  πρότυπα.

Προσφωνώντας τον νέο Κληρικό ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρίσματα του χειροτονουμένου και επιπλέον ανέφερε πως η απόφαση του να προσφέρει στον διάκονο Δημητριανό το όνομα ενός Ταμασέως Αγίου έχει σκοπό να προβάλει τους Αγίους της Περιφέρειας μας ως πρότυπα στον αγώνα αλλά και στο έργο των Κληρικών. Τέλος, αφού του ευχήθηκε καλή διακονία στον αμπελώνα του Κυρίου και καλωσορίζοντας τον στην Ιερά φάλαγγα των Κληρικών της Εκκλησίας των Ταμασέων, ανακοίνωσε προς το εκκλησίασμα ότι ο πατήρ Δημητριανός θα αναλάβει τα καθήκοντα του Αρχιδιακόνου και θα διακονεί κοντά στον Μητροπολίτη.

Ο νεοχειροτονούμενος Κληρικός στην αντιφώνησή του μίλησε για το μεγαλείο του υπουργήματος και της διακονίας των Κληρικών και δόξασε τον Θεό για την μεγάλη τιμή με την οποία τον αξιώνει.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τα πρόσωπα εκείνα που διεδραμάτισαν  σημαντικό ρόλο στην πορεία της ζωής του. Μεταξύ άλλων εξέφρασε την απέραντη ευγνωμοσύνη του προς τους γονείς του και τα λοιπά μέλη της οικογένειας του, που από νεαράς ηλικίας τον οδήγησαν στην Εκκλησία.  Ακολούθως αναφέρθηκε με πολύ σεβασμό προς τον Γέροντα του, τον Οσιολογιώτατο πατέρα Σάββα Σταυροβουνιώτη, ο οποίος για πολλά χρόνια τον αναπαύει κάτω από το πετραχήλι του στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και τον καθοδηγεί πνευματικά με το λόγο και το  παράδειγμά του.

Εξέχουσα θέση στην καρδιά του πατρός Δημητριανού, όπως ο ίδιος ανέφερε, κατέχει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια τον περιβάλλει με πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη. Εξέφρασε τον υιικό σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του προς πρόσωπο του αλλά και την υπόσχεση ότι θα αναλώσει εαυτόν στη διακονία που από σήμερα η Εκκλησία δια του Επισκόπου του αναθέτει.

Μετά τη χειροτονία οι ιαχές του λαού με τα βροντόφωνα “Άξιος”, έδιναν την ευχή και συνάμα την προσευχή τους προς τον νέο Κληρικό να καταστεί άξιος της αποστολής του ώστε με τη διακονία του να ευαρεστήσει Θεό και ανθρώπους.

Ως ενθύμιο για τη χειροτονία του ο Διάκονος Δημητριανός πρόσφερε προς όλους ένα μικρό εικονάκι του Αγίου Δημητριανού μαζί με τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή τους σε αυτό το σημαντικό γεγονός, την “προσωπική Πεντηκοστή” του, όπως το ονόμασε.

 

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A