Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επι γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»

Θα αντηχήσει και πάλι το ευφρόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού στη γη μας. Θα αντηχήσει μέσα στους ήχους των πολυβόλων και των πολεμικών ιαχών παγκόσμια. Η υφήλιος  πλημμυρίζει από πολεμικές κραυγές και συνθήματα μίσους και φανατισμού. Οι φανατικοί μουσουλμάνοι επιλέγουν στόχους χριστιανών, για να σκοτώσουν όσο γίνεται περισσότερους. Στη  μακρυνή Κορέα απλώνονται τα σύννεφα ενός πυρηνικού πολέμου. Ο πλανητάρχης απειλεί να ανταποδώσει  φοβερά κτυπήματα. Στη Μέση Ανατολή εκτοξεύονται απειλές για ιερό πόλεμο. Στην άγια γη της Βηθλεέμ οι ψαλμωδίες των αγγέλων θα επικαλυφθούν από τύμπανα πολέμου και φωνές μίσους.

Τα επερχόμενα Χριστούγεννα ποιος θα ακούσει το αγγελικό μήνυμα και ποιος θα εφαρμόσει την πρόσκληση του Ιησού για Αγάπη, ειρήνη, αλληλεγγύη; Οι λαοί της Μέσης Ανατολής που βιώνουν την αδικία και την επιθετικότητα, ζουν σε κλίμα δυστυχίας, πόνου και συνεχούς φόβου. Ποιο μέλλον έχει ο λαός τους, η χώρα τους, οι νέοι, τα παιδιά τους; Η αβεβαιότητα απλώνει παντού και δεν αφήνει περιθώρια για την ελπίδα, την ειρήνη, την αγάπη που δίδαξε ο Χριστός.

Εμείς τριγύρω, μακριά ή κοντά σε αυτά όλα τα τραγικά γεγονότα, βλέπουμε με απάθεια όσα συμβαίνουν. Μπορεί να κουνήσουμε με συγκατάβαση το κεφάλι, να εκφράσουμε τη λύπη μας για την τόση αδικία που συμβαίνει, ιδίως όταν βλέπουμε να υποφέρουν παιδιά, αλλά  ίσως σκεφτόμαστε με ανακούφιση ότι όλα αυτά συμβαίνουν μακριά  από μας. Δεν περνά από το μυαλό μας ότι κάποτε ίσως έρθουμε κι εμείς στη δεινή θέση αυτών των βασανισμένων ανθρώπων. Εξ άλλου, εμείς οι πιο μεγάλοι, θυμούμαστε πόσα δεινά υπόφερε ο λαός μας, όταν η Τουρκία, εισέβαλε στην Κύπρο και προσφυγοποίησε διακόσιες χιλιάδες Κυπρίους, σκότωσε, βίασε, αιχμαλώτισε, κατάστρεψε. Όλα αυτά είναι ζωντανά στη μνήμη μας και βοούν ότι στη γη πρέπει να επικρατεί ειρήνη και δικαιοσύνη.

Ίσως, σκεφτούν μερικοί ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να διορθώσουμε την τραγική κατάσταση της ανθρωπότητας. Αλλά πάλι, όταν ενώσουμε τη φωνή μας, όλοι, μικροί και μεγάλοι, δυνατοί και αδύνατοι, μπορούμε να την κάνουμε να ακουστεί δυνατή και αποφασιστική και οι πολιτικοί κάθε τόπου να κάνουν τα σωστά βήματα προς την επικράτηση της ειρήνης και της αγάπης.

Η ειρήνη και η αγάπη του Χριστού πρέπει να επικρατήσει πρώτα στις καρδιές μας. «Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί» (Λουκ. 17,  20-21) είπε ο Κύριος. Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να ειρηνεύσει η καρδιά μας, να γεμίσει με αγάπη η καρδιά του κάθε χριστιανού και μετά να προσπαθήσει να μεταδώσει και στους άλλους αυτές τις αρετές.  Εάν στην καρδιά του κάθε ανθρώπου βασιλεύει η αγάπη και η ειρήνη, τότε είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και θα έλθει η ευδοκία και η χαρά σε όλη τη γη. Μακριά από αδικίες, μακριά από μίση και έχθρες, μακριά από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.  Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει οι ηγέτες των λαών πρώτα να έχουν μέσα στην καρδιά τους την ειρήνη και την αγάπη του Χριστού,για να μπορέσουν να την κάνουν να απλώσει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σαν μύρο, σαν απαλό και γλυκό τραγούδι  να απλώσει παντού και να διώξει τον εφιάλτη ενός τρίτου καταστρεπτικού πολέμου. «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»…

                                                                              Αλέξανδρος Ταπάκης

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A