Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Υπό την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και στην παρουσία της Πρώτης κυρίας κ. Άνδρης Αναστασιάδου,  του έντιμου Υπουργού παιδείας και πολιτισμού του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου και του Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και πλήθους θεατών που γέμισαν το δημοτικό θέατρο Στροβόλου, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία αφιερωματική συναυλία για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγαλύτερου σύγχρονου εθνικού ποιητή της Κύπρου Βασίλη  Μιχαηλίδη (1889-1917).

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης μέσα από την γραφίδα του ενσάρκωσε  το υψηλό κι αθάνατο αγωνιστικό φρόνημα των καταπιεσμένων από τους Τούρκους Ελλήνων της Κύπρου και με τα ποιήματα του 9η Ιουλίου  και Χιώτισσα έγινε γνωστός σ ‘ολόκληρο τον Ελληνισμό, καταφέρνοντας  να εμπνεύσει γενεές γενεών συμπατριωτών του. Ο μουσικοσυνθέτης Λάρκος Λάρκου του οποίου ανήκει η μελοποίηση των ποιημάτων ενθουσίασε τους εκατοντάδες θεατές οι οποίοι ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα. Η όλη συναυλία έληξε με μονόλεπτη σιγή εις μνήμη του εθνικού ποιητή ο οποίος απεβίωσε μόνος, ήσυχα και αθόρυβα στις 8 Δεκεμβρίου του 1917 στο πτωχοκομείο της Λεμεσού.

Τα μελοποιημένα  ποιήματα τραγουδήθηκαν και απαγγέλθηκαν στην καθαρεύουσα, στην δημοτική και με χαρακτηριστικά ιδιώματα της Κυπριακής διαλέκτου. Τα ερμήνευσαν αρκετοί καταξιωμένοι Ελλαδίτες και Κύπριοι τραγουδιστές όπως ο Βασίλης Λέκκας, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, οι παραδοσιακοί τραγουδιστές Μιχάλης Χατζημιχαήλ και Κυριάκος Μαππούρας, η ηθοποιός Έλλη Κυριακίδου, ο Τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός Niyazi Kızılyürek, η τραγουδίστρια Atys και ο ίδιος ο συνθέτης. Την όλη συναυλία συνόδευαν η ορχήστρα Commandaria υπό τη διεύθυνση του Francis Guy, σολίστες μουσικοί και τετρανδρία ψαλτών.

Την όλη διοργάνωση ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και το Δημαρχείο Στροβόλου.

 

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A