Get Adobe Flash player
Ζωντανές μεταδόσεις ακολουθιών

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο Ι.Μ.Τ
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Ο Άγιος Ηρακλείδιος δεν είναι μόνο ο πρώτος επίσκοπος Ταμασού, αλλά και από τους πρώτους ιεράρχες της νήσου των Αγίων Κύπρου.

Γεννήθηκε στο χωριό Λαμπαδού ή Λαμπαδιστό, που βρισκόταν κοντά στο χωριό Μιτσερό ή κατ’ άλλους μεταξύ Σινά Όρους και Γαλάτας. Ο Άγιος Ηρακλείδιος, λοιπόν, στην αρχή ονομαζόταν Ηρακλέων, αλλά μετά ονομάστηκε Ηρακλείδιος από τούς Αποστόλους Παύλο, Βαρνάβα και Μάρκο.  Κατά την πρώτη τους αποστολική περιοδεία στην Κύπρο, γύρω στο 45-46μ.Χ., μετά τη Σαλαμίνα πήγαν στο Κίτιο, όπου χειροτόνησαν τον Άγιο Λάζαρο ως πρώτο επίσκοπο της πόλης.

Μετά, ακολούθησαν ορεινή διαδρομή, περνώντας από την Ταμασό, όπου σύμφωνα με την παράδοση, συνάντησαν τον Ηρακλέωνα μαζί με τον πατέρα του που ήταν ο ειδωλολάτρης ιερέας Ιεροκλής. Οι απόστολοι ζητούσαν πληροφορίες για να βρουν το δρόμο που οδηγούσε προς την Πάφο, που ήταν τότε η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής Κύπρου, και εκεί έμενε ο Ρωμαίος διοικητής της Κύπρου.

Τότε, πρόθυμα ο Ηρακλείδιος προσφέρθηκε να καθοδηγήσει τους  απόστολους  και έτσι τους ακολούθησε στο δρόμο για την Πάφο. Στο δρόμο οι δύο απόστολοι μιλούσαν στο νεαρό Ηρακλέωνα για το Χριστό και τη σωτήρια διδασκαλία του. Ο Ηρακλέων άκουε με πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά που έλεγαν οι Απόστολοι και πείστηκε για την αλήθεια του σωτήριου λόγου τους. Τότε ζήτησε να βαπτισθεί, πράγμα που έγινε, σύμφωνα με την παράδοση, στον ποταμό που βρίσκεται στον Καλοπαναγιώτη. Του έδωσαν το όνομα Ηρακλείδιος.

Μετά το βάπτισμα του ακολούθησε την οδό των αποστόλων και χρημάτισε για αρκετό διάστημα μαθητής και ακόλουθός τους.

Αργότερα οι απόστολοι τον χειροτόνησαν και έγινε ο πρώτος επίσκοπος Ταμασού, με έδρα το σημερινό χώρο της μονής του, το χωριό Πολιτικό. Η Ταμασός ήταν μέχρι τότε κέντρο λατρείας τής θεάς Άρτεμης και των άλλων θεών του Ολύμπου, γι’ αυτό αναλαμβάνει να οδηγήσει τούς ειδωλολάτρες στο δρόμο του Θεού.

Μαζί με τον Άγιο Ηρακλείδιο ήταν και ο Άγιος Μνάσων. Αυτοί συγκέντρωναν και δίδασκαν τούς πιστούς σ’ ένα υπόγειο σπήλαιο το οποίο χρησιμοποιείτο και ως ναός.

Ως επίσκοπος υπήρξε ακούραστος εργάτης του θείου λόγου. Ποίμανε και στήριξε τούς πιστούς, έτσι πού ή πόλη της Ταμασού κατάφερε να γίνει ένα περίλαμπρο χριστιανικό κέντρο, σ’ αυτό συνέβαλε και ή θαυματουργική δύναμη του αγίου.

Μετά όμως από το λιθοβολισμό του Αποστόλου Βαρνάβα ο Απόστολος Παύλος του αποστέλλει επιστολή και ουσιαστικά τον τοποθετεί διάδοχο του Βαρνάβα.

Τότε ο άγιος περιέρχεται ολόκληρη τη νήσο και εγκαθιστά επισκόπους. Στην Πάφο τον Επαφρά και στη Νεάπολη (Λεμεσό) τον Τυχικό. Οι ειδωλολάτρες δεν έπαψαν ποτέ να αντιμάχονται την αληθινή πίστη και τα καλά έργα τού αγίου. Γεμάτοι μανία και μίσος όρμησαν εκεί που έμενε ο Άγιος Ηρακλείδιος, τον βασάνισαν, τον έσυραν στην πλατεία τής Ταμασού και τον αποκεφάλισαν. Μετά έριξαν το σεπτό σώμα του πάνω στη φωτιά. Τότε αρκετοί πιστοί μαζί με τον νέο επίσκοπο, τον Άγιο Μνάσωνα, διέσωσαν το άγιο λείψανό του και το ενταφίασαν μέσα στο σπήλαιο, όπου προηγουμένως ο άγιος τελούσε τη Θεία Λειτουργία.

Το σπήλαιο, καθώς και ή λάρνακα πού έφερε τα άγια λείψανα τού αγίου σώζονται μέχρι σήμερα. Ό άγιος και μετά τον θάνατό του παραμένει ζωντανός και κάνει την παρουσία του με τα πολλά θαύματα του.

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A