Get Adobe Flash player
Κυριακοδρόμιο
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ποδηλατικός Ομιλος Μητροπόλεως
Θεία Λειτουργία
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

EΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Κατά το ισχύον σύστημα και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου, η Ιερά Σύνοδος, στις 19 Μαρτίου και 12 Απριλίου 2007, υλοποιούσε την απόφασή της για διεξαγωγή εκλογών προς ανάδειξιν του νέου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος Β’, ενεργοποιούσε τη σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου με την εξαπόλυση σχετικής Εγκυκλίου, με την οποία γνωστοποιούσε στο πλήρωμα της Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής τη διεξαγωγή εκλογών, με την ανάδειξη των Ειδικών Αντιπροσώπων, για την Κυριακή, 13 Μαΐου 2007.

 
[ Ειδικοί Αντιπρόσωποι]
Οι Ειδικοί Αντιπρόσωποι (διακόσιοι τον αριθμό), εκπροσωπούσαν όλα τα πνευματικά και κοινωνικά στρώματα της περιοχής Ταμασού και Ορεινής και εξέφραζαν την επιθυμία και την πρόκριση όλου του λαού να δει στο Θρόνο της Μητρόπολής του τον τότε Αρχιμανδρίτη Ησαΐα Κυκκώτη, προσωπικότητα με ιεροπρέπεια, κύρος, ικανότητες, κατά κόσμον μόρφωση και, προπαντός, εκκλησιαστικό ήθος και προσφορά. Έτσι, το σώμα των Ειδικών Αντιπροσώπων εξελέγη χωρίς την ύπαρξη άλλων υποψηφιοτήτων και, επομένως, χωρίς την ανάγκη διεξαγωγής, κατά την ορισθείσα ημερομηνία, εκλογών.


 

[ Γενικοί Αντιπρόσωποι ]
Ακολούθησε, στη συνέχεια, η εκλογή των Γενικών Αντιπροσώπων και η σχετική έγκρισή τους από την Ιερά Σύνοδο την Τρίτη, 23 Μαΐου 2007. Στην εν λόγω συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος όριζε και ως ημέρα σύγκλησης της Εκλογικής Κληρικολαϊκής Συνέλευσης το Σάββατο, 9 Ιουνίου 2007. Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη οριζόταν για τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2007, ανήμερα της εορτής του Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα.

[ Κληρικολαϊκή Συνέλευση ]
Κατά τα κεκανονισμένα, η 9η Ιουνίου 2007, αποτελούσε το ιστορικό ορόσημο για την Επισκοπή Ταμασού και Ορεινής. Οι Γενικοί Αντιπρόσωποι με τους Οφικιαλίους Κληρικούς, τους Ηγουμένους των Σταυροπηγιακών Μονών (στην προκειμένη περίπτωση των Ιερών Μονών Μαχαιρά κ. Επιφανίου και Αγίου Νεοφύτου κ. Λεοντίου), καθώς, επίσης, και οι Ηγουμένισσες των Γυναικείων Μονών Αγίου Ηρακλειδίου και Αγίου Παντελεήμονος, Προδρόμη Μοναχή και Καλλίστη Μοναχή, και ασφαλώς και με τη συμμετοχή των Σεπτών Μελών της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολιτών Πάφου κ. Γεωργίου, Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, Κυρηνείας κ. Παύλου, Λεμεσού κ. Αθανασίου, Μόρφου κ. Νεοφύτου, Κωνσταντίας κ. Βασιλείου, Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου και των Χωρεπισκόπων Σαλαμίνος και Καρπασίας, κ.κ. Βαρνάβα και Χριστοφόρου, και του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου, κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, αυτό το ιεροπρεπές Εκλογικό Σώμα θα προέβαινε εν Πνεύματι Αγίω στην εκλογή του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής.
Η Εκλογική Κληρικολαΐκή Συνέλευση πράγματι συνήλθε στην πιο πάνω ορισθείσα ημερομηνία στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και, ύστερα από τις νενομισμένες διατάξεις και την ανάπεμψη ειδικής δέησης, ο Προκαθήμενος της Συνέλευσης, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος Β’, κάλεσε τα Μέλη της να αναδείξουν με μυστική ψηφοφορία τον άξιο Επίσκοπο της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Ακολούθησε η ψηφοφορία και το αποτέλεσμα ήταν η παμψηφεί εκλογή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη κ. Ησαΐα Κυκκώτη.
Ο Προκαθήμενος της Συνάξεως στη συνέχεια ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Εκλεκτορικό Σώμα, για να ακολουθήσουν οι επευφημίες και το ‘Aξιος όλων των παρισταμένων, κρουομένων ταυτόχρονα των κωδώνων του Καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννου, αναγγέλλοντας το γεγονός και στο πλήθος των πιστών, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι, στο μεταξύ, είχαν συγκεντρωθεί, για να συγχαρούν τον νεοεκλεγέντα Επίσκοπο.

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης σε σύντομη προσλαλιά του είπε: «Διακατεχόμενος υπό αισθημάτων συγκινήσεως και κατανύξεως ευχαριστώ εγκαρδίως Υμάς επί τη ευμενή προς το πρόσωπόν μου εκλογή ταύτη. Είθε ο Πανοικτίρμων και Ελεήμων Κύριος να φανή ίλεως επί την ελαχιστότητά μου και να με χαριτώση να τον υπηρετώ επαξίως από της θέσεως, εις την οποίαν η Υμετέρα Κληρικολαϊκή Σύναξις τη τιμία ψήφω αυτής προήγαγέ με».

ΤΥΠΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • A  A  A  A  A  A